Membrii Eurogroup şi creditorii privaţi ai Greciei se reunesc separat joi, la Bruxelles şi Paris

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a convocat pentru joi o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro pe tema Greciei, la Bruxelles, în timp ce principalii creditori privaţi ai statului elen se vor întâlni la Paris.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 18:43
Membrii Eurogroup şi creditorii privaţi ai Greciei se reunesc separat joi, la Bruxelles şi Paris

Întâlnirile pot indica faptul că negocierile pentru un acord cuprinzător de susţinere a Greciei se apropie de sfârşit.

„Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a decis să convoace o reuniune a miniştrilor de Finanţe pentru joi, ora 18:00, la Bruxelles”, se arată într-un comunicat.

Comitetul creditorilor privaţi ai Greciei se va întruni la Paris pentru a analiza rezultatul ultimelor discuţii avute cu autorităţile de la Atena.

Din acest comitet de reprezentare, înfiinţat sub coordonarea Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), fac parte 12 instituţii de credit.

Doi dintre membrii comitetului, directorul general al IFI, Charles Dallara, şi Jean Lemierre, din partea BNP Paribas, s-au întâlnit marţi seara cu premierul grec Lucas Papademos şi ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos.

Scenariul de restructurare a datoriilor Greciei prevede în prezent revizuirea în scădere cu 70% a valorii obligaţiunilor deţinute de creditorii privaţi.

Papademos a început miercuri seara o întâlnire cu liderii celor trei partide care susţin guvernul, cu scopul obţinerii acordului acestora pentru noul plan de austeritate cerut de creditori în schimbul ajutorului financiar.