Memorialul lui Cristian Paţurcă şi monumentul Kilometrul zero al democraţiei din Piaţa Universităţii, vandalizate

Memorialul revoluţionarului Cristian Paţurcă din Piaţa Universităţii a fost vandalizat, în timp ce borna kilometrică zero a fost smulsă din pământ şi aruncată câţiva metri depărtare.

RomaniaTV.net
04 apr. 2018, 16:06
Memorialul lui Cristian Paţurcă şi monumentul Kilometrul zero al democraţiei din Piaţa Universităţii, vandalizate

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 spune că a găsit în urmă cu două săptămâni monumentul ridicat în memoria lui Cristi Paţurcă dărâmat şi într-o stare deplorabilă, aşa că a decis să îl ia şi să îl restaureze, urmând să fie adus înapoi după Paşte. Borna kilometrică zero a fost montată la locul ei de către Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB).

„După apariţia informaţiei privind vandalizarea monumentului (borna kilometrică zero, n.r.), Politia Locală a Municipiului Bucureşti s-a autosesizat şi a trimis la faţa locului un echipaj pentru a face primele verificări. Astfel, s-a constatat faptul că monumentul „Borna Kilometrică zero” fusese smuls de la locul lui şi aruncat la câţiva metri depărtare. În această situaţie – cazul nefiind de competenţa Poliţiei Locale – urmează a fi făcute verificări de către Poliţia Română”, a transmis Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor apărute în spaţiul public cum că municipalitatea a luat ambele monumente, borna kilometrică şi memorialul lui Cristi Paţurcă, din Piaţa Universităţii, potrivit News.ro.

Reprezentanţii ALPAB au montat, miercuri după-amiază, monumentul „Kilometrul 0 al democraţiei”, Primăria Capitalei afirmând, însă, că doar Parcul Teatrului Naţional se află în administrarea ei, nu şi monumentul.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat pentru News.ro că în urmă cu două săptămâni, când se afla în trecere prin Piaţa Universităţii, a găsit monumentul ridicat chiar de asociaţie în cinstea lui Cristi Paţurcă, dărâmat şi într-o stare deplorabilă, afirmând că în mod sigur cineva l-a vandalizat. Mărieş a spus că l-a luat pentru a-l restaura, însă nu ştie sigur când va putea fi montat la loc, având în vedere că monumentul este într-o stare destul de degradată şi necesită lucrări de mai lungă durată.

„Probabil după Paşte, însă nu ştiu sigur o zi. Eu sper cât mai devreme, dar mai durează, e spart, trebuie să se usuce şi vopseaua, că am refăcut inclusiv scrisul de pe piatră”, a spus Teodor Mărieş.

În spaţiul public au apărut mai multe fotografii şi postări despre dispariţia celor două monumente, oamenii acuzând Primăria Capitalei că este cea care a ridicat din Piaţa Universităţii borna kilometrică zero şi memorialul lui Cristi Paţurcă.

Dispariţia celor două monumente a fost sesizată şi de comunitatea Corupţia Ucide, care a solicitat clarificări din partea municipalităţii.

„Acele simboluri reprezintă o parte importantă din lupta societăţii române pentru libertate. Ele nu pot fi scoase din peisajul urban simbolic şi din conştiinţa românilor. Ele fac parte din istoria noastră contemporană. Solicităm, aşadar, autorităţilor în drept, Poliţia Română şi Primăria Municipiului Bucureşti, să clarifice modul în care aceste simboluri cu valoare istorică au fost eliminate din locul unde trebuie să se afle pentru totdeauna. Cerem autorităţilor în drept să le reinstaleze în Piaţa Universităţii în interval de cel mult 48 de ore”, au spus reprezentanţii Corupţia Ucide.

În replică, municipalitatea a transmis că sunt acuze nefondate şi „calomnii izvorâte din lipsă elementară de informare”.

„Subliniem faptul că asocierea numelui primarului general, Gabriela Firea, precum şi a Primăriei Municipiului Bucureşti cu acest act de vandalism nu reprezintă altceva decât acuze nefondate, calomnii izvorâte fie din lipsă elementară de informare, fie constituie defăimări deliberate, pentru care persoanele în cauză trebuie să răspundă legal”, a transmis PMB în urma acuzaţiilor.