MEN: În niciun moment nu s-a decis desfiinţarea claselor din învăţământul liceal

Cifra de şcolarizare este mai mare decât numărul locurilor din unităţile de învăţământ, pentru a asigura accesul elevilor români sau străini care nu sunt în evidenţele şcolilor până la începerea cursurilor sau după, informează Ministerul Educaţiei, care precizează şi că nu a fost luată decizia desfiinţării claselor.

25 iul. 2013, 14:51
MEN: În niciun moment nu s-a decis desfiinţarea claselor din învăţământul liceal

Ministerul Educaţiei Naţionale arată joi, într-un comunicat, că anual cifra de şcolarizare, adoptată prin hotărâre de guvern, este mai mare decât numărul locurilor care urmează să fie ocupate de către generaţiile de şcolari. Această diferenţă este necesară pentru a putea asigura capacitatea de absorbţie în sistemul de învăţământ preuniversitar românesc şi a acelor elevi care nu se află în evidenţele unităţilor de învăţământ, ca de pildă elevii români sau străini aflaţi, până la momentul începerii cursurilor sau după acest moment, în afara României.

MEN precizează că în niciun moment nu a decis desfiinţarea claselor din învăţământul liceal, aşa cum anunţa, tot joi, inspectorul general şcolar al Capitalei.

„Numărul de clase se realizează conform numărului de elevi integraţi în sistem, cu rezerve pentru aceia care doresc inserţia, după momentul începerii anului şcolar 2013-2014”, a mai precizat ministerul.

Pentru anul şcolar 2013-2014, Guvernul României a aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 210.000 de locuri pentru tot tronsonul învăţământului preuniversitar – preşcolar, primar, gimnazial, liceal. În preuniversitar sunt înregistraţi 145.932 elevi, acest număr nefiind însă final, potrivit MEN.

Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor, iar până la 150 de norme vor fi reduse, profesorii care ar putea fi afectaţi de diminuarea numărului de clase fiind de la disciplinele tehnologice, a declarat anterior inspectorul general şcolar al Capitalei.

Constantin Trăistaru, inspectorul general şcolar al Capitalei, a declarat pentru Mediafax că, după prima repartizare computerizată în licee, a fost făcută o analiză din care rezultă că din toamnă ar putea să dispară între 75 şi 115 clase de a IX-a.

„Aşteptăm rezultatele la a doua repartizare computerizată în liceu, dar după o primă analiză pe care am făcut-o, am constatat că din toamnă ar putea dispărea între 75 şi 115 clase din învăţământul tehnologic, aceasta implicând reducerea până la 150 a normelor pe discipline tehnologice”, a spus inspectorul general şcolar al Capitalei, înainte de precizările MEN şi de anunţarea rezultatelor la cea de-a doua repartizare.