Meniul bizar pe care l-a ales Mircea Dinescu pentru masa de Crăciun: „Înnebunești! Am înghițit în sec”

Crăciunul este prilejul perfect pentru români să deguste din cele mai gustoase preparate. Totuși, Mircea Dinescu preferă un meniu cu totul atipic. Iată despre ce este vorba.

25 dec. 2023, 13:44
Meniul bizar pe care l-a ales Mircea Dinescu pentru masa de Crăciun: „Înnebunești! Am înghițit în sec”
Meniul bizar pe care l-a ales Mircea Dinescu pentru masa de Crăciun: „Înnebunești! Am înghițit în sec”

În timp ce românii se delectează cu bucatele pregătite cu grijă pentru sărbătorile de Crăciun, poetul Mircea Dinescu a dezvăluit că are un obicei aparte în ziua de 25 decembrie. Meniul său de Crăciun se diferențiază de tradiționalele sarmale, piftie, salată de boeuf și cârnați, atât de îndrăgite în această perioadă. De-a lungul timpului, Mircea Dinescu și-a demonstrat abilitățile culinare în arta bucătăriei tradiționale românești, oferind preparate cu o savoare desăvârșită, pe placul tuturor.

Citește și: Sandu Geamănu și Genică Boenică petrec Crăciunul împreună, în penitenciarul Rahova. Cei doi infractori, colegi de celulă, au devenit de nedespărțit în spatele gratiilor

Cu toate acestea, poetul adoptă un meniu destul de neobișnuit în ziua de Crăciun. Într-un interviu recent, a dezvăluit că mâncarea sa preferată pentru această sărbătoare nu include preparatele tradiționale din porc, ci optează pentru ouă ochiuri și mămăligă. Mircea Dinescu și-a exprimat opoziția față de limitarea gătirii preparatelor din carne de porc doar în perioada festivă, evidențiind astfel preferințele sale gastronomice neconvenționale în această zi specială.

„Eu nu am această chestie, nu am misticismul gătitului în preajma Crăciunului. De-a lungul anului tai porci. Îmi place, de Crăciun – când ăștia se umflă cu slănină, cu caltaboș – să pun de o mămăligă, fac niște ceapă ușor caramelizată și ouă ochiuri românești, poșate.

Îmi pun așa: mămăligă luată de la moară, măcriș, ceapă și ardei, niște mirodenii, ouă ochiuri. Mănânc cinci ouă atunci. Înnebunești. Am înghițit în sec. Nu sunt carnivor. Cea mai bună rețetă ca să fiu fericit este o bucată de coajă de pâine și un pahar de vin”, a fost răspunsul dat de poetul Mircea Dinescu.

Cu toate acestea, el are și anumite retețe cu carne de porc de sărbători. Mircea Dinescu le propune gospodinelor o reţetă unică de caltaboşi, care au un gust mai special datorită unui ingredient secret.

Rețeta de caltaboș folosită de Mircea Dinescu

Ingrediente:

  • ½ kg plămâni, rinichi, inimă, ficat
  • 250 g ceafă de porc
  • maţe de porc
  • prune uscate, nu afumate
  • pâine
  • vin
  • ceapă
  • piper, coriandru, busuioc.

Mod de preparare

Prima dată se clătesc maţele de porc cu puţin vin, pentru că are rolul de a parfuma preparatul. Apoi, prunele uscate se trec prin mașina de tocat. Măruntaiele se toacă mărunt: falca de porc fiartă şi ţinută puţin la cuptor,  carne de la ceafă care a fost puţin prăjită înainte, ficatul, plămânii, rinichii, inima.

La final, se adaugă în maşină ceapa prăjită şi puţină pâine bine umezită. Tocătura se amestecă cu toate ingredientele. Se pune și orezul fiert și se umple mațul de porc cu această compoziție. Pentru a fi servit la masa de Crăciun, caltaboșul se fierbe puţin, după care se prăjeşte.

Citește și: Ramona Olaru, scandal de proporții cu proprietarul apartamentului, după ce acesta i-a făcut avansuri: „Am început să înjur. Mi-am luat bagajul și am coborât pe scări”