Menopauza și stresul cronic: factorii nevăzuți ai bolilor cardiovasculare

La mulți oameni, nivelul de stres acut este asociat cu acțiuni personale, boli grave, traume, dezastre, etc. Din punct de vedere emoțional, tensiunea creată de reacțiile de adaptare ale organismului, cauzate de emoțiile negative, poate afecta sănătatea. Potrivit cercetătorilor, etapele reacției la stres includ un stadiu de anxietate, unul de rezistență și un stadiu de epuizare asupra glandelor suprarenale. În plus, apar și stări psihice declanșate de stres, cum ar fi: epuizarea emoțională progresivă, frustrarea și sindromul de oboseală cronică.
Alina Costache
10 oct. 2024, 12:33
Menopauza și stresul cronic: factorii nevăzuți ai bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare apar frecvent în ziua de azi, au ceva comun și anume: stresul, obiceiurile proaste, stilul de viață agitat și nesănătos, obezitatea, dar și alți factori de risc.

Stresul cronic poate declanșa inflamații în organism, iar asta crește riscul de afecțiuni grave, de bolile cardiovasculare și depresie. Un rol semnificativ în declanșarea unor boli cardiovasculare îl are hipertensiunea, prin activarea sistemului nervos simpatic. În condiții de stres fizic sau emoțional, glandele renale accelerează sinteza unor hormoni de stres, care duc la creșterea tensiunii arteriale. În prezent, hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

 

Riscul de boli cardiovasculare crește în timpul menopauzei

Menopauza este un proces fiziologic natural experimentat de femeile mature, în care apar schimbări hormonale, în special scăderea nivelului de estrogen. Despre acest hormon, oamenii de știință au spus că are un rol protector pentru sistemul cardiovascular, iar scăderea lui la femei poate avea consecințe, printre care se numără: hipertensiunea arterială, nivelul crescut de colesterol, rigidizarea arterelor.

Pe fond de stres, corpul eliberează cortizol și adrenalină, care sunt hormonii ce cresc nivelul de glucoză în sânge și suprimă funcțiile imunitare; asta favorizează apariția inflamației în organism. La femeile mature, care se confruntă cu simptome de menopauză și alte afecțiuni cronice preexistente, stresul le poate agrava starea de sănătate.

S-a constatat faptul că riscul de diabet zaharat de tip 2 crește de 49 de ori din cauza stresului, iar riscul de boli cardiovasculare crește de 23 de ori. Răspunsul organismului la stres acut se manifestă sub forma eliberării unor hormoni de stres, numiți adrenalină si noradrenalină.

Impactul stresului include și creșterea producției de cortizol, de hormon adrenocorticotrop produs de hipofiză, dar și stimularea axei hipofizo-tiroidă-suprarenale. Toate acestea duc la creșterea poftei de mâncare, a consumului de dulciuri și grăsimi, la depunerea de grăsimi viscerale, la obezitate. Din cauza stresului intens și persistent, oamenii sunt predispuși la obezitate, hipertensiune arterială și hiperglicemie. Aceste probleme potențează riscul cardiometabolic pe fond de stres, dezvoltarea unor boli și apariția complicațiilor.

 

Stresul și menopauza – combinația care îți afectează inima și cum o poți proteja

tresul și menopauza – combinația care îți afectează inima și cum o poți proteja

Stresul persistent și cronic este un inamic de temut al sănătății. Menopauza este și ea un factor de stres biologic și de creștere a cortizolului, mai ales în cazuri în care simptomele sunt severe (nervozitate, bufeuri, insomnie). Cu cât nivelul de cortizol din sânge devine mai mare, cu atât mai mult apar inflamațiile, stările de oboseală și de lipsă de energie. Inflamațiile accelerează îmbătrânirea celulelor conjunctive și duc la degradarea țesuturilor.

Pentru a gestiona stresul și inflamația, se poate apela la o clinică cardiologie București, unde există medicii specializați în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cardiologice. Contactarea unui medic specialist pentru a se obține un diagnostic devine esențială pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării de sănătate.

Prevenirea bolilor cardiovasculare se face prin schimbarea stilului de viață, adoptarea unei diete echilibrate, realizarea de exerciții fizice zilnic, renunțarea la fumat, la alcool și aplicarea unui tratament în scopul de a sprijini menținerea echilibrului hormonal.

În ultimul timp, se folosește un termen de hipertensiune indusă de stres. Acesta se referă de fapt la o creștere tranzitorie a tensiunii arteriale din cauza unor factori psihosociali. În prezent, medicii acordă o atenție semnificativă tratamentului hipertensiunii indusă de stres și recomandă o serie de terapii fără medicamente, alături de schimbarea stilului de viață. De exemplu, odihna, tehnicile de respirație și de relaxare vizează reducerea încărcăturii emoționale și a influenței factorilor de stres cronici.

DailyBusiness
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
Spynews
Primele imagini cu Raluca Bădulescu în Asia Express. Cum se descurcă vedeta | FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Raiffeisen Bank anunță cine sunt românii care vor plăti, de fapt, comision când retrag bani de la bancomat. Se întâmplă din 8 aprilie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat ordin. Cine va candida în locul său: Eu mă voi retrage
Playtech.ro
Obligația pe care o au toți românii care cresc porci în curte. Amenzile ajungi până la 2000 de lei pentru cei care nu respectă legea
DailyBusiness
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
Adevarul
Cum transportau droguri traficanții grupării lui Purcel. Deplasau zeci de kilograme de stupefiante cu ajutorul trucului „mașinii stricate”
wowbiz.ro
Doliu imens în România! Un mare fotbalist și antrenor a murit fulgerător
Spynews
S-a împlinit o lună de la moartea lui Andrei Perneș, de la Mireasa! Ce a apărut pe profilul surorii lui | FOTO
Spynews
Ce îl scoate din minți pe Cuza în miez de noapte. La ce concluzie a ajuns artistul: "M-am tâmpit de tot" | FOTO
Evz.ro
Arma folosită în Serbia, un mare pericol. Gest inconștient al președintelui
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Primele imagini cu Dan Petrescu, după moartea mamei sale. Antrenorul lui CFR Cluj, răvășit la parastas: Gigi Nețoiu, Camora și un preot au fost printre cei prezenți
kanald.ro
Valoarea bonurilor de masă se majorează. Ce sumă vor primi angajații din aprilie 2025
Cancan.ro
A MURIT soția miliardarului care deține unele dintre cele mai importante ziare din România
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, furios. Decizia definitivă luată chiar azi de procurorii Parchetului General
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
stirilekanald.ro
"Nu-l găsea bunica prin casă și..." - Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Nicolas, băiețelul de nici patru anișori care a căzut de la etajul al șaptelea. Fratele mai mare face dezvăluiri cutremurătoare
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
S-a retras din cursă! Decizia pentru prezidențiale tocmai a fost luată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solie către Kremlin: Stimate Tovarășe Președinte Vladimir Putin,