Menţinerea şcolilor închise a dus la explozia cererii de bone în România. Salariile ajung la 1.000 de euro

Publicat: Luni, 18 Mai 2020 12:09 // Actualizat: Luni, 18 Mai 2020 12:09 // Sursa: romaniatv.net

Imediat după anunțul că unitățile de învătământ rămân practic închise până pe 15 septembrie, cererea de bone a explodat, iar părinții scot din buzunar aproape 1.000 euro pentru o dădacă.

Din informațiile celor care se ocupă de intermedierea cererii cu oferta arată că încă de la primele anunțuri ale autorităților legate de menținerea grădinițelor și școlilor închise, cererea de bone a crescut semnificativ, se arată într-un material realizat wall-street.ro.

Contactați de wall-street.ro, reprezentanții agenției de bone, Super Bona, din București au declarat că există o cerere crescută a ultimelor două săptămâni, în ceea ce privește solicitările pentru bone. Cred că toată această criză a făcut să existe un echilibru în piață, ceea ce poate fi considerat un lucru bun. "Există o cerere crescută în ultimele două săptămâni. În altă ordine de idei, și oferta este foarte mare. Până acum, aveam foarte mulți clienți pe care nu îi puteam onora. Având în vedere că au existat multe disponibilizări în piață, foarte multe femei și-au pierdut locurile de muncă și se îndreaptă spre ceva rapid, unde ar putea lucra", au declarat reprezentanții Super Bona.ro.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: "Elevii vor purta măşti în clasă şi or fi distanţaţi fizic"

Pe site-ul OLX, numărul persoanelor care au publicat un anunț de recrutare de bone s-a dublat în prima săptămâna a lunii mai. "Estimăm că numărul acestora va crește și mai mult pe parcursul acestei luni, pe fondul închiderii unităților de învățământ și a reîntoarcerii părinților la locurile de muncă", a declarat Paul Neagoe, șeful OLX România, pentru wall-street.ro.

De altfel, categoria de "bone și menajere" este în topul celor mai puternice categorii pe OLX din punct de vedere al candidaților – anul trecut, bonele și menajerele au fost cele care și-au găsit cel mai rapid un loc de muncă (în doar 14 zile), fiecare ofertă de job atrăgând în medie 41 de candidaturi unice.

În perioada pandemiei, numărul candidaților unici s-a înjumătățit, însă vedem și aici o revenire puternică. În prima săptămâna din mai, numărul persoanelor care au aplicat zilnic pe OLX pentru joburi de bone s-a dublat, ajungând la 1000/zi, versus 1300/zi înainte de pandemie.

Cât câştigă o bonă

Când caută o bonă, părinții caută persone care vor să se implice în atribuții legate de îngrijirea și supravegherea permanentă a copiilor, cu responsabilități multiple: igienizarea camerei și a rufelor copiilor, planificarea meniului acestora, pregătirea pentru somn și desfășurarea unor activități pentru copii, în intervalul orar disponibil.

Astfel, potrivit datelor OLX, salariul unei bone este in medie de 2.000 lei pe lună, dar acesta poate ajunge și la 4.500 de lei pe lună pentru bonele interne sau cele care oferă și servicii de curățenie.

"Având în vedere ritmul accelerat de creștere a categoriei în prima săptămâna a lunii mai, estimăm că volumul de anunțuri și candidate pentru bone ar putea crește cu până la 20% față de nivelul de dinainte de pandemie. Este o piață efervescentă, cu un volum foarte mare de oferte și candidați, iar nevoia de a asigura servicii de îngrijire a copiilor la domiciliu va crește, în contextul închiderii unităților școlare și a revenirii părinților la birou", a adăugat Paul Neagoe, OLX România.

Citeşte şi Familiile pot primi un ajutor financiar pentru plata serviciului de bonă

Pe lângă opțiunile din România, bonele au o mulțime de propuneri de angajare și în străinătate, în țări precum Marea Britanie, Austria, Germania. „Cei care vor să recruteze cer de la candidate să cunoască limba engleză sau germană, să prezinte cazierul și să aibă, desigur, toate celelalte calități de care este nevoie, în general pentru muncă alături de copii, cum ar fi: seriozitate, răbdare sau blândețe", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.

De altfel, datele eJobs arată că la nivel general a crescut numărul de joburi pentru străinătate, în condițiile in care emigranții s-au întors în țările lor de origine odată cu izbuncnirea pandemiei, iar acum, că se termină perioada de izolare, au din nou nevoie de forță de muncă importată.

Existența unei bone în evoluția unui copil poate reprezenta fie o oportunitate, fie o distanțare față de părinți. wall-street.ro a luat legătura cu Monica Bolocan, psiholog clinician, pentru a afla cum trebuie să procedeze un părinte în relația copilului său cu bona, pentru ca acesta să nu dezvolte diferite adversități.

Cum știi că ai ales bona potrivită

Psihologul Monica Bolocan spune că sunt foarte importanți doi factori pentru alegerea unei bone, după cum urmează: vârsta copilului (cu cât copilul este mai mic, cu atât adaptarea este mai ușoară), prezența simultană a altor persoane semnificative (de exemplu, mama stă acasă cu copilul și cu bona). "În cazul în care mama stă în continuare acasă, bona fiind doar un ajutor pentru aceasta, este de preferat ca mama să se ocupe de momentele importante ale rutinelor zilnice (masă, somn, baie, joacă), lăsând treburile casei în responsabilitatea bonei", a explicat Monica Bolocan.

Pe de altă parte, Monica Bolocan a adăugat că "în cazul în care mama intenționează să își reia activitatea profesională, este bine ca aceasta să rămână alături de copil și bonă pentru cel puțin două-trei săptămâni pentru a monitoriza procesul de adaptare și a permite o tranziție către noul program. Astfel, mama ar trebui să transfere treptat activitățile de îngrijire ale copilului către bonă și să urmărească reacția emoțională a copilului față de aceasta".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bona copil cerere bone Monica Bolocan
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H