Familiile pot primi un ajutor financiar pentru plata serviciului de bonă

Publicat: Joi, 12 Martie 2020 15:14 // Actualizat: Joi, 12 Martie 2020 15:14 // Sursa: romaniatv.net

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, un proiect de lege privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă. Pătinţii pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane eligibile, respectiv cele ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 3.500 de lei.

Acest sprijin financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară părintelui, reprezentantului legal la care copilul locuieşte în mod statornic sau persoanei desemnate de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor. Ajutorul pentru plata bonelor pentru categoriile de persoane prevăzute în acest act normativ se acordă după cum urmează: pentru venituri nete lunare pe membru de familie de 2.080 de lei cuantumul ajutorului pentru plata bonelor este de 710 lei, între 2.081 şi 2.500 de lei - 550 lei, între 2.501 şi 3.000 de lei - 390 de lei, iar între 3.001 şi 3.500 de lei - 250 de lei.

Actul normativ, adoptat cu 249 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi 18 abţineri, are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare, de către autorităţile administraţiei publice locale, a unui ajutor familiilor cu copii de vârstă preşcolară pentru plata serviciilor oferite de bonă. La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele şase luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar. Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară.

Citeşte şi: A fost adoptat proiectul "zile libere pentru părinţi" când şcolile se închid în situaţii speciale

Pentru a beneficia de ajutorul financiar, persoanele trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să fie cetăţean român, cetăţean al altui stat sau apatrid cu domiciliul în România; sunt angajate cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Pot beneficia de ajutorul financiar şi persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii dacă sunt şomeri indemnizaţi sau sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea acestora. De asemenea, actul normativ prevede că acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creşa/grădiniţă.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, anunţ despre programul de lucru şi munca de acasă

Nu se poate beneficia de ajutorul financiar dacă persoana este: asistent maternal profesionist iar copilul/copiii sunt în întreţinerea acesteia, asistent personal al copilului sau beneficiază de indemnizaţia prevăzută în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se află în perioada de concediu pentru creşterea copiilor.

Iniţiativa prevede că ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de actul normativ.

Actul normativ prevede că solicitantul are obligaţia de a depune la serviciul public de asistenţă sociala, din 6 în 6 luni, o declaraţie pe propria răspundere privind menţinerea condiţiilor de acordare a ajutorului. Neîndeplinirea acestei obligaţii în termen de maximum 30 zile de la împlinirea termenului de 6 luni conduce la încetarea dreptului.

Citeşte şi: ŞCOLI ÎNCHISE. Ministrul Educaţiei anunţă cum vor fi recuperate cursurile

"Un nou drept poate fi stabilit după depunerea unei noi cereri şi a documentelor doveditoare", stipulează proiectul. Suspendarea plăţii ajutorului financiar pentru bonă intervine dacă se înregistrează 3 mandate poştale returnate consecutiv; în caz de suspiciune sau sesizare privind modificarea condiţiilor de acordare a dreptului la ajutor financiar. 

Dreptul la ajutorul financiar încetează în următoarele situaţii: la împlinirea de către copil a vârstei de 6 ani; a intervenit decesul copilului; copilul intră în sistemul de creşă/grădiniţă; încetează activitatea bonei; schimbarea domiciliului în altă localitate; nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ajutor financiar bonă Camera Deputaţilor lege parinti
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8583
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H