Mere de Voinești, pe cale de dispariție. Pomicultorii dau vina pe scumpirea pesticidelor şi îngrăşămintelor

Celebrele mere de Voinești sunt pe cale de dispariție. Pomicultorii din Dâmboviţa trag un semnal de alartă în acest sens. Ei spun că preţurile fungicidelor şi insecticidelor pe care le folosesc pentru îngrijirea pomilor, dar cu cele pentru îngrășământ sunt tot mai mari şi acest lucru va duce la majorarea preţurilor şi în pieţe sau în magazine.

16 apr. 2022, 09:55
Mere de Voinești, pe cale de dispariție. Pomicultorii dau vina pe scumpirea pesticidelor şi îngrăşămintelor

Un bărbat a cumpărat, acum câțiva ani, o parcelă de 5 hectare de teren, pe care și-a construit o plantație intensivă, cu instalație de picurare. Acum a cedat gratis 3 hectare și spune că va vinde tot dacă lucrurile nu își revin, relatează Prima TV.

Citeşte şi: Prăjitură cu mere. Cum prepari cel mai gustos şi aromat desert de post

Sora bărbatului, fostă ingineră la Stațiunea Pomicolă Voinești, este și ea dezamăgită de situația în care a ajuns
pomicultura.

Îngrăşămintele şi pesticidele s-au scumpit cu până la 300%, spun pomicultorii. Oamenii au ajuns la capătul răbdării, iar dacă preţurile vor continua să crească, nu vor avea altă soluţie decât să lase livezile de izbeliște sau să vândă terenurile.

Citeşte şi: Rețetă delicioasă de plăcintă cu mere. Cum să faci cea mai bună plăcintă cu mere, ca la mama acasă! Iată ingredientul secret

Chiar dacă i-ar scăpa de unele dintre probleme, asocierea nu le surâde multor pomicultori. Rezultatul se vede cu ochiul liber în livezile rămase neîngrijite.

Merele se vând cu 70-80 de bani sau 1 leu pe kilogram, în funcție de calitate și cantitatea dorită de cumpărători.