Merkel anunţă măsuri de relaxare „îndrăzneţe”. Putin nu are de gând să se grăbească în ceea ce priveşte reducerea restricţiilor

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat o serie de măsuri care relaxează şi mai mult izolarea impusă în vederea opririi răspândirii noului coronavirus. Merkel nu se teme să păşească pe "un drum îndrăzneţ". La polul opus, Vladimir Putin nu înţelege să se grăbească în privinţa măsurilor de relaxare pe care ar trebui să le adopte Rusia, care ar putea să le anuleze impactul de până acum.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 20:19
Merkel anunţă măsuri de relaxare „îndrăzneţe”. Putin nu are de gând să se grăbească în ceea ce priveşte reducerea restricţiilor

Germania, relaxare îndrăzneaţă

Ne aflăm într-un punct în care obiectivul nostru vizând o încetinire a răspândirii virusului a fost atins şi am fost în măsură să ne protejăm sistemul de sănătate (…). A fost posibil, aşadar, să discutăm şi să convenim noi măsuri de relaxare”, a anunţat Angela Merkel, potrivit news.ro.

Urmăm un drum îndrăzneţ […] Ne putem permite să fim un pic îndrăzneţi, dar trebuie să rămânem prudenţi”, a spus cancelarul german, în urma unei reuniuni cu miniştrii-preşedinţi ai celor 16 landuri germane.

Citeşte şi Bundesliga se va relua pe 15 mai. Este primul mare campionat de fotbal care se reia după pandemie

Printre măsurile de relaxare de care urmează să se bucure nemţii se numără întâlniri între persoane care nu locuiesc în aceeaşi gopodărie şi deschiderea mai multor magazine, sub rezerva respectării gesturilor-barieră şi igienei.

Purtarea măştii rămâne obligatorie în transportul în comun.

Potrivit celui mai recent bilanţ făcut public de Institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI), numărul contaminărilor cu noul coronavirus în Germania a ajuns la 164.807, iar al celor decedaţi – la 6.996.

Rusia, relaxare cu paşi mici

Rusia intenţionează să relaxeze în trei etape restricţiile care vizează reducerea răspândirii noului coronavirus, au declarat miercuri oficiali ruşi, relatează Reuters.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a afirmat că epidemia a fost stabilizată în ultimele două săptămâni, odată cu creşterea numărului de cazuri în capitală, explicată prin numărul mare de testări care au fost efectuate în ultimele zile. Primarul a afirmat însă că populaţia ar trebui să ţină cont de măsurile de autoizolare chiar şi atunci când unele restricţii vor fi reduse, începând cu 12 mai.

Citeşte şi Străinii sunt interzişi în Rusia pe o perioadă nedeterminată. Anunţ important făcut de premier, în plină pandemie

Numărul total de cazuri de coronavirus în Rusia a crescut miercuri cu peste 10.000 pentru a patra zi consecutiv, ajungând la 165.929, în timp ce rata deceselor a ajuns la 1.537.

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine planul în trei etape de reducere a restricţiilor. El este de părere că Rusia nu ar trebui să se grăbească în ceea ce priveşte relaxarea restricţiilor, deoarece aceasta ar putea să le anuleze impactul de până acum.

Într-o primă fază, cetăţenii vor avea dreptul să iasă la plimbare, a declarat Anna Popova, şefa Rospotrebnadzor, autoritate din domeniul sănătăţii publice. A doua etapă se referă la redeschiderea unităţilor de învăţământ şi a unor companii din sectorul serviciilor, urmând ca facilităţi de agrement, inclusiv parcuri şi pieţe, să fie redeschise în a treia etapă, a precizat Popova.