SONDAJ: Merkel este cancelarul preferat al germanilor

Angela Merkel (63 de ani) rămâne cancelarul preferat al germanilor, potrivit unui sondaj al institutului Forsa, care arată că 48% dintre cei intervievați și-au exprimat sprijinul față de ea ca lider al celei mai mari economii a Europei.

RomaniaTV.net
13 sept. 2017, 15:34
SONDAJ: Merkel este cancelarul preferat al germanilor

Conservatorii cancelarului Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) — rămân favoriți pentru alegerile din 24 septembrie, fiind creditați cu 37% din intențiile de vot, indică sondajul realizat săptămâna trecută.

Principalii lor rivali, social-democrații (SPD), ar fi votați la scrutinul ce va avea loc peste zece zile de 23% dintre cei intervievați. Doar 22% dintre cei chestionați îl preferă însă pe liderul Partidului Social-Democrat, Martin Schulz, în funcția de cancelar.

Sondajul Forsa subliniază faptul că Alternativa pentru Germania (AfD, de dreapta) devine primul mare partid xenofob de la cel de-Al Doilea Război Mondial care intră în parlamentul federal la alegerile din această lună. El este creditat cu 9% din intențiile de vot, cu mult peste pragul de 5% necesar pentru reprezentarea în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german).

Citeşte şi Angela Merkel a refuzat solicitarea lui Martin Schulz de a participa la o nouă dezbatere televizată

Cotat cu 10% din intențiile de vot, partidul de extrema stângă Die Linke apare drept cea de-a treia forță politică a țării. ”Verzii” (ecologiștii) și Partidul Liber-Democrat (liberalii, pro-business) ar obține fiecare câte 8% din sufragii, conform sondajului.

Numărul votanților indeciși a scăzut cu două puncte procentuale, ajungând la 26%, un procent încă relativ mare, indică Forsa.