Merkel: Germanii trebuie să fie conştienţi de sacrificiile unor ţări precum România sau Bulgaria

Germanii trebuie să fie conştienţi de sacrificiile populaţiei statelor din Uniunea Europeană din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România. Acestea contribuie la stabilitatea euro şi nu primesc atât de multă atenţie, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs în Parlamentul german, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 13:49
Merkel: Germanii trebuie să fie conştienţi de sacrificiile unor ţări precum România sau Bulgaria

Cancelarul Angela Merkel a promis că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât fosta marcă germană, însă a avertizat că Europa trebuie să se pregătească de un „maraton” dur pentru recâştigarea credibilităţii pierdute în timpul crizei.

„Este important să ţinem minte problemele cu care se confruntă populaţia în Spania, Portugalia şi mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, să conştientizăm sacrificiile pe care le face populaţia în ţările din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, şi care nu primesc atât de multă atenţie”, a spus Merkel.

Aceste ţări contribuie la stabilitatea monedei europene, a afirmat cancelarul în discursul din Parlament.

Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei.

Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor instituţiilor europene în privinţa controlului bugetelor naţionale prin modificarea tratatelor UE, dar şi utilizarea fondului de urgenţă al zonei euro pentru stabilizarea pieţelor.

Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.