Merkel încă nu s-a hotărât dacă va accepta majorarea fondului de urgenţă pentru zona euro

Cancelarul german Angela Merkel a încercat să respingă presiunile internaţionale tot mai mari asupra Germaniei pentru a accepta o majorare a resurselor fondului de urgenţă pentru statele cu probleme din zona euro, afirmând că discuţiile continuă.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 07:49
Merkel încă nu s-a hotărât dacă va accepta majorarea fondului de urgenţă pentru zona euro

Înaintea summit-ului de luni al UE, Merkel a fost întrebată de cotidianul Bild am Sonntag despre „presiunile în creştere” asupra Germaniei pentru „majorarea masivă” a resurselor Mecanismului European de Stabilitate, care va intra în vigoare la mijlocul anului.

Cancelarul nu a clarificat, însă, dacă Germania va susţine majorarea fondului şi a răspuns în schimb unei întrebări despre efectul unei posibile creşteri a fondului asupra bugetului Germaniei în acest an.

„Negocierile continuă referitor la modul cum se va face plata contribuţiei, într-o tranşă sau două. Nivelul deficitului Germaniei nu va creşte în legătură cu Mecanismul European de Stabilitate, pentru că banii nu dispar. Vor fi doar transferaţi de la bugetul federal al fondul european”, a spus Merkel.

Cancelarul german a rezistat până în prezent unei majorări a resurselor fondului de urgenţă.

Şeful guvernului Austriei, cancelarul Werner Faymann, a declarat într-un interviu pentru revista Der Spiegel că este în favoarea unei majorări a resurselor de 500 de miliarde de euro ale fondului, reluând apluri făcute la Berlin de directorul FMI, Christine Lagarde, şi premierul italian, Mario Monti.