Întrevederea Putin-Merkel-Hollande. Textul unui PLAN DE PACE, în curs de pregătire

Întrevederea dintre președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande, desfășurată vineri seară la Moscova și care a avut ca principal punct pe agendă conflictul din Ucraina, s-a încheiat. Un "text" pentru un viitor plan de pace este în curs de pregătire, a anunţat Kremlinul.

06 feb. 2015, 17:45
Întrevederea Putin-Merkel-Hollande. Textul unui PLAN DE PACE, în curs de pregătire

Vladimir Putin a declarat că negocierile tripartite au fost „constructive și substanțiale” și că cei trei lideri vor avea duminică discuții telefonice – Angela Merkel și Francois Hollande au părăsit Moscova – până atunci urmând să continue contactele pentru elaborarea unui document privind soluționarea conflictului din Ucraina, potrivit Agerpres.

Angela Merkel a sosit vineri la Moscova din Germania, unde revenise joi seară, după o vizită pe care a efectuat-o împreună cu Francois Hollande la Kiev, ca să-i prezinte aceeași propunere de pace și președintelui ucrainean Petro Poroșenko, potrivit Agerpres.

Înainte de a zbura spre Moscova, Francois Hollande a declarat că se dorește obținerea unui „acord global” asupra conflictului ucrainean. „Toată lumea este conștientă că primul pas trebuie să fie o încetare a focului, dar că acesta nu poate fi suficient și că trebuie căutat un acord global„, a spus Hollande.

La rândul său, Angela Merkel a dat asigurări că Berlinul nu va negocia „niciodată pe la spatele” Ucrainei integritatea teritorială a acestei țări, pe fondul apariției unor informații potrivit cărora singura soluție pentru încheierea conflictului ar fi să li se cedeze insurgenților proruși teritoriile pe care le controlează în estul Ucrainei.

În acest sens, cotidianul rus Kommersant a scris vineri, citând surse diplomatice, că prin propunerea de pace „s-ar putea încerca să se obțină o încetare a focului cu condiția recunoașterii noii linii de demarcație, care nu coincide cu cea stipulată în acordurile de la Minsk, din septembrie”.

CITEŞTE ŞI: Putin i-ar fi propus lui Merkel şi Hollande crearea unei noi Transnistrii în Ucraina