Mesaj alarmant din Ucraina, un miliard de oameni vor suferi. Zelenski a cerut măsuri imediate

Ministrul adjunct al Agriculturii din Ucraina a spus că aproximativ 500.000 de tone de cereale au fost furate de Rusia din teritoriile controlate de forţele ruseşti.

10 iun. 2022, 09:02
Mesaj alarmant din Ucraina, un miliard de oameni vor suferi. Zelenski a cerut măsuri imediate

Războiul din Ucraina. Mesajul alarmant al unui oficial ucrainean din agricultură. Recolta de anul viitor ar putea fi mai mică cu 40%. „Am pierdut 25% din suprafaţa arabilă. În ceea ce priveşte volumele, bineînţeles, este mai mult. Anticipăm că recolta va fi cu aproximativ 35% mai mică decât în anii precedenţi, ceea ce înseamnă cu aproximativ 30 de milioane de tone mai puţin, cu 35-40% mai puţin, aproape jumătate din recolta de anul trecut”, a declarat Vysotskyi.

Volodimir Zelenski avertizează: „Vine foametea! Nu scapă nimeni!”
Ministrul adjunct a mai spus că aproximativ 500.000 de tone de cereale au fost furate de Rusia din teritoriile controlate de forţele ruseşti.

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că problemele legate de exporturile de cereale din Ucraina pot fi rezolvate, dar Ucraina trebuie să demineze Mareaa Neagră pentru a asigura trecerea în siguranţă a navelor.

Vysotskyi a declarat că remarcile lui Lavrov nu sunt adevărate. „Nu este adevărat. Problema este reprezentată de navele militare ruseşti, nu este cazul Ucrainei. Până în prezent, nu permit navelor civile să intre şi să iasă din porturile ucrainene”, a spus el, menţionând că până când Ucraina nu primeşte garanţii de siguranţă din partea partenerilor internaţionali, „nu putem vorbi despre a lăsa aceste nave să iasă”.

Minele ar putea fi îndepărtate rapid, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, războiul trebuie să se încheie sau trebuie să existe o formă de încetare a focului, a adăugat el.

„Dacă învingem şi războiul se încheie, bineînţeles că putem să le îndepărtăm destul de repede”, a spus el, adăugând că procesul nu este complicat din punct de vedere fizic, dar depinde de alte obstacole, inclusiv de războiul în curs.

„Ucraina este pregătită să îşi îndeplinească toate obligaţiile pentru a furniza alimentele necesare pentru securitatea alimentară internaţională. Aşadar, ideea este foarte clară, Rusia ar trebui să oprească războiul”, a spus el.

De asemenea, Ucraina i-a acuzat pe ruşi că au plasat mine în Marea Neagră.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere joi excluderea Rusiei din Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii (FAO), în contextul în care Kievul acuză Moscova de faptul că-i blochează cerealele şi de furtul unor cereale ucrainene, relatează AFP.

Război în Ucraina. Imaginile fac înconjurul lumii, pierdere grea pentru Rusia VIDEO

”Nu încape nicio discuţie să se prelungească aderarea Rusiei la FAO”, a denunţat liderul ucrainean într-un discurs pe care l-a susţinut prin videoconferinţă la o reuniune ministerială a OCDE.

”Care ar fi locul Rusiei, dacă ea provoacă foamete unui număr de cel puţin 400 de milioane de oameni, dacă nu mai mulţi, un miliard?”, a tunat Volodimir Zelenski

Ucraina susţine că nu poate exporta cereale prin celelalte ţări din Europa

Ucraina a anunţat, miercuri, că nu poate exporta cereale pe cale terestră sau rutieră spre celelalte ţări europene, deoarece lipseşte infrastructura, informează BBC News. „Este imposibil” să transportăm cerealele prin vestul Ucrainei spre ţări vecine, a declarat Nikolai Gorbaciov, preşedintele Asociaţiei ucrainene a Cerealelor, citat de BBC.

„Ucraina exporta şase-şapte milioane de tone de cereale şi seminţe pe lună prin porturile de la Marea Neagră. Dar prin punctele de frontieră din vest putem exporta cel mult un milion sau un milion şi jumătate de tone”, a afirmat oficialul ucrainean.

Referindu-se la discuţiile pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a avut miercuri cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, Nikolai Gorbaciov a cerut ca orice soluţie să implice Ucraina.

Kremlinul a minimizat rolul Ucrainei în exporturile de cereale. „Nu trebuie să exagerăm importanţa influenţei pe pieţele internaţionale a rezervelor de cereale ucrainene”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro.

Rusia susţine că sancţiunile impuse de Uniunea Europeană blochează exporturile de cereale ruse, amplificând criza alimentară în naţiuni sărace.