Mesaj Ro-Alert la Tulcea şi Galaţi: „Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă”

Locuitorii din Dobrogea au parte tot mai des de momente de panică. Alertele de "obiecte din spaţiul aerian" au ajuns să fie aproape la fel de frecvente ca acelea pentru urşii gunoieri de pe Valea Prahovei.

17 sept. 2023, 23:42
Mesaj Ro-Alert la Tulcea şi Galaţi: „Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă”

Locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea şi cei zona de frontieră din Galaţi au primit, duminică seară, mesaje RO-Alert, deoarece există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se arată în mesajul asumat de ISU și trimis în limba română și limba engleză.

Atacul dronelor continuă între Rusia şi Ucraina. Şeful NATO are veşti proaste: „Pregătiţi-vă pentru un război lung”

“Mesajul este unul de informare şi prevede recomandări de protecţie pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite. Mesajul RO-Alert a fost transmis pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de frontieră din municipiul Galaţi respectiv plaja Cotul Pisicii către Vama Giurgiuleşti”, au precizat reprezentanţii ISU Tulcea.

În județul Tulcea, în ultimele două săptămâni, au căzut nu mai puțin de trei drone. Rușii atacă în mod regulat porturile ucrainene de la Dunăre folosind drone kamikaze încărcate cu explozibil.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”. ”Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a mai decis CNSU după ce, în urma atacurilor ruseşte vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente ale unei drone au fost găsite în zona localităţii Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperişul şi tavanul enexei unei locuinţe.

Rusia a lansat un atac combinat cu drone şi rachete asupra Ucrainei, duminică dimineaţa, vizând în principal părţile de sud ale regiunii Odesa şi lovind o unitate agricolă de acolo, au declarat Forţele Aeriene ale Ucrainei în aplicaţia de mesagerie Telegram, transmite Reuters.

Rusia a lansat şase drone Shahed, de fabricaţie iraniană, şi 10 rachete de croazieră, forţele ucrainene distrugând şase drone şi şase rachete înainte de a-şi atinge ţinta, a spus Forţele Aeriene.

Situaţia din Odesa şi porturile sale este urmărită cu atenţie de pieţele de cereale, deoarece Kievul a declarat sâmbătă că două nave de marfă au sosit acolo pentru a folosi un coridor tempora, a naviga în porturile Mării Negre şi a încărca cereale pentru pieţele africane şi asiatice.

Arafat: Unde nu e semnal pentru RO-Alert, românii vor fi avertizați cu portavocea în cazul unor atacuri cu dronă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, la DigiFM, că în zonele din Tulcea, aflate la granița cu Ucraina, unde nu există semnal pentru primirea mesajelor RO-Alert, există echipe care vor transmite prin portavoce avertismentele legate de posibilele atacuri cu drone.

„Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră.

Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare.

În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU.

Am discutat astăzi și cu președintele ANCOM pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a afirmat Raed Arafat, la emisiunea Audiență Națională de la DigiFM.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat miercuri că în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, au fost găsite fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Lupte grele lângă Bahmut

Generalul aflat la comanda forţelor terestre ucrainene a anunţat, duminică, că forţele ucrainene au recucerit satul estic Klishchiivka, situat pe flancul sudic al Bahmutului, al cărui control a fost revendicat de ruşi în ianuarie, relatează Reuters.

VIDEO: Un avion militar s-a prăbuşit peste o maşină în Italia. O fetiţă de 5 ani a murit pe loc
„Klishchiivka a fost golit de ruşi şi eliberat”, a declarat Alexander Syrskyi, comandantul forţelor terestre ucrainene, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ministrul de interne Ihor Klîmenko a confirmat, de asemenea, pe Telegram că satul a fost recucerit în urma unor lupte grele de către brigada de asalt a poliţiei naţionale „Liut”, brigada 80 de asalt aeropurtat şi brigada 5 de asalt. Reuters nu a reuşit să verifice informaţiile de pe câmpul de luptă.

Klishchiivka se află la aproximativ nouă kilometri sud de Bahmut şi avea o populaţie de aproximativ 400 de persoane înainte de război. Se află la câţiva kilometri nord de Andriivka, care a fost recucerit la începutul acestei săptămâni.

Ambele aşezări au fost distruse substanţial în lunile de lupte pentru Bahmut.