Mesaj Ro Alert: Pericol de înţepături de albine

Un camion cu stupi s-a răsturnat, este pericol de înţepături de albine în judeţul Neamţ. Populaţia a fost alertată pe telefoanele mobile.

25 iun. 2022, 09:37
Mesaj Ro Alert: Pericol de înţepături de albine

Autorităţile din Neamţ au emis sâmbătă dimineaţa un mesaj Ro Alert după ce prezenţa unor albine a fost semnalată în zona localităţii Hanul Ancuţei. Acestea provin dintr-un camion care s-a răsturnat pe DN 2.

„A fost semnalată prezenţa unor albine în zona Hanu Ancuţei! Evitaţi zona, rămaneţi în locuinţe! Deplasarea cu autoturismele să se realizeze cu geamurile închise! Păstraţi distanţa faţă de insecte pentru a nu vă expune periolului de înţepături de albine”, se arată în mesajul emis de ISU Neamţ.

Staţiunile din România, terorizate de Ro Alert. Motivul pentru care oamenii primesc notificări zilnic: „Primim și de 2-3 ori pe zi”
Un camion care transporta 60 de stupi de albine s-a răsturnat sâmbătă dimineaţa pe DN 2 în localitatea Hanul Ancuţei din comuna Tupilaţi.

„Stupii s-au deteriorat, iar albinele au rămas în zonă şi sunt agitate, prezentând pericol de agresiune”, susţin pompierii.

O persoană în vârstă de 68 de ani a fost transportată de echipajul SMURD la spital în urma înţepăturilor de albine. De asemenea, au fost înţepaţi mai mulţi membri ai echipajelor de intervenţie.

Furtuni violente şi în weekend, din nou vom fi avertizaţi prin Ro Alert. ANM a emis COD GALBEN pentru toată ţara

Măsuri de prim ajutor după înțepătura de albină sau viespe

După o înțepătură de albină sau viespe:

  • acul trebuie îndepărtat cu precauție pentru a nu se produce stoarcerea sacului cu venin;
  • locul înțepăturii va fi dezinfectat corespunzător pentru a preveni suprainfectarea;
  • limitarea absorbției veninului poate fi realizată prin plasarea unui garou sau prin administrare subcutanată de adrenalină;
  • reacțiile locale ușoare pot fi tratate simptomatic prin aplicare de pungi de gheață sau spray calmant contra înțepăturilor;
  • reacțiile locale mari pot fi tratate prin aplicarea pachetelor de gheață, utilizarea de antihistaminice orale și/sau corticosteroizi sistemici;
  • în cazul în care înțepătura este localizată la nivelul feței și în special la nivelul gurii și reacția locală începe să progreseze în dimensiune și intensitate, pacientul obligatoriu va solicita ajutor medical profesionist și va fi tratat drept o urgență medicală;
  • în cazul în care, după înțepătura de albine și viespe simptomele au tendință de agravare, pacientul trebuie instruit să apeleze serviciul de urgență 112 datorită riscului major de progresie către șoc anafilactic, situație în care intervenția medicală rapidă poate face diferența.

În caz de anafilaxie, măsurile de prim ajutor trebuie aplicate prompt. Pacienții cu antecedente de reacție alergică la înțepăturile de albine și viespe este important să aibă prescris un dispozitiv auto-injectabil cu adrenalină deoarece adrenalina reprezintă medicamentul de elecție pentru tratamentul reacțiilor anafilactice. De asemenea, este important să dispună și de un plan de acțiune scris de medicul alergolog curant în care atât pacientul cât și aparținătorii să regăsească informații legate de momentul în care trebuie administrată adrenalina și modalitatea de administrare corectă (în 1/3 superioară a coapsei partea laterală). De preferat este să aveți la dispoziție cel puțin două dispozitive auto-injectabile de adrenalină. În cazul în care reacție anafilactică este severă și persoana nu își revine complet după prima doză de adrenalină, se poate repeta administrarea adrenalinei la un interval de 5-10 min de la prima doză administrată.

O importanță deosebită o are și poziționarea corectă a pacientului în poziție Trendelenburg (culcat cu capul sub nivelul corpului și ridicarea extremităților distale). Se va apela serviciul 112 și se va continua supravegherea pacientului, capacitatea acestuia de a respira și, în cazul în care acesta nu mai respiră sau devine inconștient, se poate efectua la nevoie masaj cardio-respirator până la sosirea echipajului medical solicitat.

În cazul în care pacientul nu știe ca este alergic la veninul de himenoptere și suferă o reacție anafilactică post înțepătură de albină și viespe, serviciul 112 trebuie apelat rapid și, până la sosirea echipajului medical, persoanele din jur vor aplica măsurile de prim ajutor.