Staţiunile din România, terorizate de Ro Alert. Motivul pentru care oamenii primesc notificări zilnic: „Primim și de 2-3 ori pe zi”

Urşii nu se mai ascund în pădure, astfel că autorităţile dau avertisment după avertisment mai ales că turiştii caută răcoarea muntelui la sfârşitul săptămânii.

25 iun. 2022, 06:35
Staţiunile din România, terorizate de Ro Alert. Motivul pentru care oamenii primesc notificări zilnic: „Primim și de 2-3 ori pe zi”

Autorităţile prahovene au emis, vineri seară, mesaje RO ALERT pentru locuitorii din Breaza şi Buşteni, în urma apariţiei unor urşi pe străzi. Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, un urs a apărut pe Strada Salcâmilor din Breaza, o zonă frecventată de către animalele sălbatice, iar la Buşteni, prezenţa unui urs a fost semnalată lângă magazinul Lidl.

În ambele cazuri au fost informate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, iar echipaje de jandarmi au fost direcţionate în zonă, precizează sursa citată.

Urs împuşcat vineri la Comarnic

De asemenea, la Buşteni va merge către locul evenimentului şi o ambulanţă SMURD. Un urs care manifesta un comportament agitat şi agresiv a fost împuşcat, vineri seară, în oraşul prahovean Comarnic, în urma unei decizii a autorităţilor.

Intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi şi în exteriorul localităţilor, aprobată de Parlament. Ministrul Mediului: „Protejarea oamenilor e prioritatea noastră”

Conform datelor comunicate AGERPRES de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, în jurul orei 18,00, în urma unui apel la numărul de urgenţă 112, un echipaj a fost direcţionat să intervină în localitatea Comarnic unde a fost semnalată prezenţa unui urs în curtea unui imobil.

Persoana care a făcut sesizarea a relatat faptul că, în timp ce se afla în grădină, şi-a făcut apariţia un urs care ulterior a fost îndepărtat spre o zonă forestieră de către câţiva câini, a transmis IJJ.

Apelantul le-a spus autorităţilor faptul că animalul sălbatic era agitat şi agresiv. La faţa locului, s-a constituit o echipă de intervenţie formată din viceprimarul localităţii, paznicul de vânătoare şi medicul veterinar, luându-se decizia ca exemplarul de urs să fie recoltat.

Un urs care manifesta un comportament agitat şi agresiv a fost împuşcat, vineri seară, în oraşul Comarnic, în urma unei decizii a autorităţilor.

Conform datelor comunicate AGERPRES de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, în jurul orei 18,00, în urma unui apel la numărul de urgenţă 112, un echipaj a fost direcţionat să intervină în localitatea Comarnic, unde a fost semnalată prezenţa unui urs în curtea unui imobil.

Persoana care a făcut sesizarea a relatat faptul că, în timp ce se afla în grădină, şi-a făcut apariţia un urs care ulterior a fost îndepărtat spre o zonă forestieră de către câţiva câini, a transmis IJJ.

Persoana care a făcut sesizarea le-a relatat autorităţilor faptul că animalul sălbatic era agitat şi agresiv.

La faţa locului, s-a constituit o echipă de intervenţie formată din viceprimarul localităţii, paznicul de vânătoare şi medicul veterinar, luându-se decizia ca exemplarul de urs să fie recoltat.

Ro Alert pe bandă rulantă la Borsec

În ultima vreme stațiunea balneară Borsec este vizitată frecvent de urşi care caută în tomberoane și fac ravagii pe traseele turistice. Localnici spun că în fiecare zi primesc mesaje RO-ALERT din cauza urşilor.

Proprietarii de pensiune se plâng că teama de a da nas în nas cu ursul îi face pe turişti să îi ocolească.

În ultima vreme mai ales aceasta lună, în fiecare zi, în staţiune sunt mesaje RO ALERT
Stațiunea Borsec din județul Harghita se alfă în pădure, trasele turistice traversează pădurile, aşa că ursul este prezent și caută mâncare în tomberoane.

„Sunt foarte mulţi urşi, şi nu se mai tem de oameni, deci oamenii nu mai au curaj să meargă în Borsec la obiectivele turistice – la Poiana Zânelor, unde este o atracţie turstică. Oamenii se opresc acolo, se uita, se întorc şi pleacă din Borsec mai departe, ceea ce afectează foarte mult turismul. De o lună de zile au umblat zilnic aceşti urşi”, spune proprietarul unei pensiuni.

Urșii se plimbă pe străzile de pe Valea Prahovei ca în pădure. Localnicii îi privesc ca pe niște animale de companie, iar autoritățile au uitat să mai intervină. Imagini incredibile!

Mari pagube nu produc, în afară de mizerie și de a răsturna tomberonul din pământ, cu beton cu tot
„De cand sunt aici, atâtea RO ALERT-uri nu am văzut niciodată, nicăieri. Primeam poate şi două pe minut. Este clar că este o problemă, ştiam ca Borescul va deveni o statiune o destinatie favorită. dar nu bănuiam că şi pentru urşi”, a mărturisit Dan Burlac, organizator evenimente, notează antena3.ro.

„Avem echipaje de la Jandarmerie care fac patrula permanentă (…), deci încercăm să combatăm această problemă. Avem un comitet care încearcă să rezolve această problemă, zilic lucrăm. Am reuşit deja relocarea a patru exemplare”,  spune Albui Istvan, viceprimarul oraşului Borsec.

Turiştii se tem că ar putea fi atacaţi de urşi şi evită să mai facă plimbări prin staţiune.