Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Ce nume de români îşi serbează azi onomastica

Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie în fiecare an, în data de 20 iulie. Cu ocazia acestei mari sărbători, Romaniantv.net va oferă cele mai frumoase urări și felicitări, pe care să le trimiteți celor dragi.

20 iul. 2021, 06:26
Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Ce nume de români îşi serbează azi onomastica

Mesaje de Sfântul Ilie 2021.

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte marţi pe Sfântul Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă. Românii obișnuiesc ca în zi mare de sarbătoare, inclusiv de Sfântul Ilie, să le înseineze ziua celor mai dragi persoane și cunoscuților cu un frumos și emoționant mesaj de „La mulți ani!”.

Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Pentru toți cei dragi care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie te poți inspira folosind aceste mesaje, felicitări sau urări si astfel să le aduci zâmbetul pe buze și să le transmiți gândurile tale de bune.

Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Sfântul Ilie este unul dintre cei mai mari proroci din Vechiul Testament. Acesta s-a născut într-o familie de evrei de bună credință din cetatea Tesvi (Tesba) din Israel.

Mesaje de Sfântul Ilie 2021: Cele mai frumoase urări şi felicitări

La mulți ani și spor în toate, cu belșug și sănătate! Să trăiești, Ilie/Ileana!

Iți doresc ca Sfântul Ilie de azi să îți împlinească visurile și să te ocrotească tot restul vieții tale.

Sper ca sărbătoarea Sfântului Ilie să fie un nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire şi mai ales… cu multă dragoste!

Mesaje Sfantul Ilie 2021. Cele mai frumoase urări de Sf. Ilie 2021
Cu ocazia zilei de Sfântul Ilie îți urez un călduros “La Mulți Ani”! Un gând bun de Sfântul Ilie!!!

Fie ca toate dorințele să vi se împlinească! Să ai parte de tot ce-ti dorești, să fii fericit cu cine-ți dorești, să fii sănătos și să fii iubit cum te iubesc eu.
Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de raze de soare in viată si iți urez un sincer La Mulți Ani!

Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Iți urez La mulți ani, pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Ilie pe care li reprezinți, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericirea dorita si liniștea interioara.

Sa-ti dea Domnul sănătate, judecata înțeleapta, viată lunga pământeasca, ce dorești sa se împlinească!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Pentru ca astăzi este o zi speciala pentru tine, mă alătur si eu celor ce-ti doresc din adâncul sufletului sa ai parte numai de împliniri, satisfacții, multa sănătate, si Dumnezeu sa te călăuzească si sa orânduiască totul cum este mai bine pentru tine! Fie ca anii ce se scurg sa treacă, precum razele soarelui mângâie o floare ce sta sa înflorească! “La mulți ani!”

Mesaje de Sfântul Ilie 2021. Un zâmbet are puterea de a îndrepta totul si de a umple totul de lumina. Sper sa ai parte de cat mai multe zâmbete in viată…La Mulți Ani!

Mai mult de 120.000 de români îşi celebrează onomastica

Marţi, 127.370 de români îşi sărbătoresc onomastica. Din total, 111.685 sunt bărbaţi, iar 15.685 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Majoritatea, peste 105.000, poartă numele de Ilie. Între numele derivate se regăsesc: Iliuţă, Iliana, Eliana, Ilinca, Ilia, Lică, Eliade, Iliev, Eliah, Lia, Elias, Iliuş, Iliev şi Liana.

Sfântul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani i. Hr., în ţinutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoţi, într-o perioadă în care iudeii se închinau idolilor şi zeilor străini, pe vremea împăratului Ahab. Se spune că la naşterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi.
Legendele spun că Sfântul Ilie a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau. În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că este aducător de ploaie şi că poate provoca furtuni puternice. Multe legende spun să Sfântul Ilie nu şi-a încheiat misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer şi aşteptând acolo sfârşitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.

Obiceiuri şi tradiţii

De ziua Sfântului Ilie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cădea grindina, şi nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora. Tot în această zi, femeile mergeau la biserică şi dădeau pomană pentru morţi din roadele gospodăriei. În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

De Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sant-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice.

Sfântul Ilie 2021. Tradiţii şi superstiţii. În această zi, este bine să porţi asupra ta ramuri de salcie
De Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere. Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor.

Sant-Ilie marchează şi miezul verii pastorale, dată la care le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

Pentru ţinutul sucevean este demn de amintit renumitul bâlci de Sant-Ilie de la Fălticeni, bâlci care, din anul 1814, în urma hrisovului lui Scarlat Vodă Calimach, era al doilea ca mărime din Europa, după cel de la Leipzig. Cu două-trei săptămâni înainte de 20 iulie, pe străzile Fălticeniului începea să se adune mozaic de lume şi se auzeau strigătele şi chemările negustorilor rostite în polonă, rusă, letonă, cehă, germană, maghiară, turcă sau arabă.

Tot în 20 iulie se ţin mai multe târguri sau petreceri câmpeneşti, precum Târgul de fete de pe Muntele Găina din judeţul Alba, în timp ce la Covasna are loc nedeea mocănească „Sant Ilie la români”, la Săcele se desfăşoară „Târgul feciorilor de la Săcele”, la Polovragi – „Nedeea de la Polovragi” , iar la Fălticeni – „Şezătoarea”.

În ziua de după Sfântul Ilie, pe 21 iulie, oamenii îl sărbătoresc pe Ilie-Pălie, vizitiul care conduce carul Sfântului.