Sfântul Ilie 2021. Tradiţii şi superstiţii. În această zi, este bine să porţi asupra ta ramuri de salcie

Anual, pe 20 iulie, prăznuim unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, Sfântul Proroc Ilie, ocrotitorul aviatorilor. Acestei mari sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii menite să aducă noroc, bunăstare şi sănătate celor care le respectă întocmai. Mai mult de 100.000 de români îşi serbează onomastica de sărbătoarea Sfântului Ilie.

19 iul. 2021, 15:11
Sfântul Ilie 2021. Tradiţii şi superstiţii. În această zi, este bine să porţi asupra ta ramuri de salcie
Sfântul Ilie 2021. Tradiţii şi superstiţii

Sfântul Ilie 2021. Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, de asemenea poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul, potivit traditii-superstitii.ro.

Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. După ce a făcut-o, s-a căit amarnic şi I-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva demonilor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile şi, dăruindu-i un car tras de cai albi, l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.

În popor, există credinţa că, atunci când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că, acolo unde loveşte fulgerul, este ascuns un demon căruia, astfel, Sfântul îi vine de hac. Se spune că tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care acesta aleargă.

Citeste si Calendar ortodox 20 iulie 2021. Cruce roşie. Sfântul Proroc Ilie. Rugăciunea către Sfântul Ilie pentru alungarea relelor și bolilor

Se spune, de asemenea, că, datorită puterii mari pe care Dumnezeu i-o dăruise pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

Sfântul Ilie 2021. Tradiţii de Sfântul Ilie. În această zi, este bine să dai de pomană pentru sufletele copiilor înălţaţi la Ceruri

De Sfântul Ilie, tradiţia ne relatează că se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împărți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

Sfântul Ilie 2021. Superstiţii de Sfântul Ilie. Nu este bine ca, în această zi, să pleci la drum

Acestei mari sărbători îi sunt specifice o serie de superstiţii pe care cei mai mulţi dintre credincioşi le respectă pentru a fi feriţi de necazuri.

În trecut, femeile duceau, în această zi, busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură.

În dimineaţa acestei zile, se culegeau plante de leac, în special busuioc. Acestea erau puse la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culegeau şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Citeste si Mesaje Sfantul Ilie 2021. Cele mai frumoase urări de Sf. Ilie 2021

Există credinţa că, de Sfântul Ilie, este bine să porţi ramuri de salcie pentru a fi ferit de trăsnete.

Nu se munceşte deloc în această zi, în caz contrar Sfântul Ilie se mânie şi aruncă fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.

Totodată, se spune că nu este bine ca oamenii să plece la drum, existând pericolul de a fi loviţi de fulgere.

Oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nu, ştiute fiind puterile Sfintei Cruci in lupta cu  diavolul;

Dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.

Se spune că fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa alesul în noaptea Sfântului Ilie.