Mesajele lui Putin şi Zelenski de Anul Nou. Ce se întâmplă cu războiul Ucraina în 2024

Zelenski spune că Ucraina, care se îndreaptă spre al doilea an de război, este mai puternică, în timp ce Putin a evitat să pronunţe prea des numele ţării invadate anul trecut.

01 ian. 2024, 07:20
Mesajele lui Putin şi Zelenski de Anul Nou. Ce se întâmplă cu războiul Ucraina în 2024

Pe tot parcursul anului 2023, Rusia şi-a apărat ferm interesele naţionale, libertatea şi securitatea. Începând de la „operaţiunea specială din Ucraina, unde nu ne vom retrage niciodată”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru în discursul său de sfârşit de an, adăugând că principalul lucru care i-a unit şi îi uneşte pe ruşi este destinul Patriei şi o înţelegere profundă a sensului cel mai înalt al fazei istorice prin care trece Rusia.

„Suntem profund şi clar conştienţi de cât de mult depinde în această perioadă de noi înşine, de atitudinea noastră faţă de cei mai buni, de dorinţa noastră de a ne sprijini reciproc în cuvânt şi faptă”, a afirmat Putin.

Cum se pregătește Ucraina pentru scenariul în care SUA și-ar retrage ajutorul militar: ”Mijloacele de atac pe care le producem uimesc lumea”
„Munca pentru binele comun a unit societatea. Suntem uniţi în gândurile noastre, în muncă şi în luptă. În zilele lucrătoare şi în sărbători. Cu cele mai importante caracteristici ale poporului rus: solidaritate, milă, forţă”, a adăugat el.

Şeful Kremlinului s-a adresat apoi personalului armatei din Ucraina. „Inimile noastre sunt către tine. Suntem mândri de tine, admirăm curajul tău. Ştiu că acum simţi dragostea celor mai apropiati şi dragi tăi. Sprijinul puternic şi sincer al milioanelor de cetăţeni ruşi.

Sprijinul unui întreg popor. Rusia nu se va retrage niciodată şi nu există nicio forţă care să-i poată diviza pe ruşi şi să oprească dezvoltarea ţării”, a subliniat cel pe numele căruia există un mandat internaţional de arestare, emis de Curtea Penală Internaţională.

Zelenski spune că Ucraina, care se îndreaptă spre al doilea an de război, este mai puternică

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său de Anul Nou, că Ucraina a devenit mai puternică în depăşirea dificultăţilor serioase, în contextul în care războiul împotriva Rusiei se îndreaptă spre al doilea an, relatează Reuters.

Dar mesajul video de 20 de minute al lui Zelenski, transmis din biroul său de la Kiev, nu a făcut aproape nicio referire directă la situaţia de pe linia frontului de 1.000 de kilometri sau la succesul limitat al contraofensivei lansate în iunie.

El nu s-a referit nici la dificultăţile politice şi diplomatice în asigurarea continuării ajutorului militar şi de altă natură, atât din partea Congresului SUA, cât şi a Uniunii Europene.

Zelenski a declarat că războiul i-a învăţat pe ucraineni să reziste atacurilor ruseşti şi să se adapteze la greutăţi, inclusiv la pene de curent, la funcţionarea industriei şi la ameninţări privind transportul maritim al exporturilor sale.

„Rezultatul major al anului, principala sa reuşită: Ucraina a devenit mai puternică. Ucrainenii au devenit mai puternici”, a declarat Zelenski în discursul intercalat cu imagini cu oraşe atacate şi întâlniri cu liderii aliaţilor occidentali ai Ucrainei.

Citește și: VIDEO Cu cât sunt plătiți soldații ruși. Sumele dezvăluite de autorități sunt mult mai mari decât ce se credea

„La începutul anului 2023 … am depăşit, fără exagerare, cea mai dificilă iarnă din istorie. Am demonstrat că ucrainenii sunt mai rezistenţi decât frigul şi întunericul. Mai puternici decât întreruperile de curent şi ameninţările cu pene de curent. Ucrainenii sunt mai puternici decât orice blocaje şi veto-uri, neîncredere sau scepticism”, a spus el.

Zelenski a subliniat succesele ucrainenilor în ceea ce priveşte oprirea şi atacarea marinei ruseşti în Marea Neagră, confirmate „de marile lor nave de debarcare, înarmate cu rachete şi corvete de patrulare care se află pe fundul mării”.

Ucrainenii au fost „mai puternici decât orice intrigi”, a spus el, punând laolaltă grupuri de ţări occidentale pentru îmbunătăţirea apărării aeriene ucrainene şi angajându-se să furnizeze avioane de luptă F-16.

„Cu siguranţă le vom vedea pe cerul nostru”, a spus el despre avioanele F-16, repetând în acelaşi timp promisiunea de a stimula producţia internă de arme şi de a produce cel puţin 1 milion de drone în următorul an.

Şi, într-o referire la chestiunile legate de asigurarea unui număr suficient de trupe pentru armata ucraineană, el i-a îndemnat pe cei care „încă ezită să facă o alegere îndrăzneaţă anul viitor, să îşi apere propria ţară, să lucreze pentru ea, să o ajute”.