Mesajul Americii pentru Chişinău: SUA sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova

Publicat: Joi, 27 August 2015 12:22 // Actualizat: Joi, 27 August 2015 12:49 // Sursa: romaniatv.net

Secretarul de stat american, John Kerry, a reafirmat sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, într-un mesaj de felicitare adresat Chișinăului cu ocazia împlinirii joi, 27 august, a 24 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, relatează presa de peste Prut.

'SUA salută eforturile continue ale R. Moldova de a consolida supremația legii și angajamentul unui viitor ancorat ferm în Europa, reflectând valorile libertății și democrației. Când am vizitat R. Moldova în 2013, am văzut dorința moldovenilor de a construi un viitor democratic și prosper. Astăzi, îmi reafirm angajamentul de a susține aspirațiile R.Moldova', menționează John Kerry în mesajul său.

În același timp, secretarul de stat american asigură Republica Moldova că SUA vor fi neclintite în ceea ce privește sprijinul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a republicii, subliniind că Washingtonul va continua să joace un rol important în negocierile în formatul '5+2' cu privire la rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean.

SUA au rol de observator alături de UE în cadrul acestui format de negocieri, care include R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE.

Citeşte şi Iohannis, mesaj pentru Moldova: Îmi doresc să ne regăsim împreună în UE. România, un aliat redutabil

Statele Unite sprijină, de asemenea, eforturile guvernului și societății civile din Republica Moldova de a consolida instituțiile publice și de a a-și asuma reforme care vor permite cetățenilor să se bucure de un viitor stabil, prosper și democratic, spune John Kerry.

În 1991, Parlamentul de la Chișinău a votat Declarația de Independență, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române și condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8738
RON
21 Oct
noapte 5 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H