Mesajul cu care merge Ponta la CSM: Dispute nepolitizate între membri şi procurori independenţi

Premierul Victor Ponta a declarat că va transmite, marţi, membrilor CSM să nu politizeze actuala dispută dintre membrii Consiliului, că ministrul Justiţiei şi USL nu se implică în revocarea unor membri şi că statutul procurorului trebuie clarificat în Constituţie prin prisma subordonării ierarhice.

RomaniaTV.net
21 ian. 2013, 21:22
Mesajul cu care merge Ponta la CSM: Dispute nepolitizate între membri şi procurori independenţi

Premierul Victor Ponta va participa, marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind invitat la reuniune de către Secţia de procurori a CSM în contextul discuţiilor privind reglementarea statutului procurorilor.

„În primul rând, o să spun încă o dată „Nu lăsaţi pe nimeni, presă, partide de opoziţie, comentatori, să politizeze ceea ce acum este o dispută între membrii CSM”. În al doilea rând, să spun încă o dată, să se audă până la Bruxelles, că ideea cum că Pivniceru şi USL pot strânge judecătorii de la toate curţile de apel care votează revoarea unor membri este o prostie. Şi în al treilea rând, să spun „Stimaţi magistraţi, dacă apar probleme privind statutul, haideţi să le lămurim în Constituţie”, a spus Ponta luni seara, la Antena 3.

El a arătat că, din punctul său de vedere, ceea ce ar trebui clarificat la statutul procurorului este ideea de subordonare ierarhică faţă de procurorul general, în condiţiile în care acesta ar trebui să fie independent.

Premierul a adăugat că a discutat cu ministrul Justiţiei despre desemnarea procurorului general şi al şefului DNA, propunând reluarea procedurii până la un rezultat.

Ministerul Public a informat recent că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) va cere Guvernului detalii privind Programul de guvernare la măsurile legislative pentru „Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale”.

Premierul Victor Ponta declara că va răspunde în scris privind clarificarea statutului procurorilor şi arătând că procurorii trebuie să fie independenţi şi să nu se mai subordoneze ierarhic, precum judecătorii şi menţionând că în aceste condiţii nu va mai conta cine e procuror general.

În data de 11 ianuarie 2013, a avut loc o întâlnire a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorii şefi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), conducerea PICCJ şi membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „în contextul îngrijorării exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultării din data de 10 ianuarie 2013 faţă de declaraţiile apărute in spaţiul public cu privire la iminenţa unor modificări referitoare la poziţia şi rolul procurorului”, se arată în comunicatul Ministerului Public remis presei.

„Participanţii au hotărât în unanimitate, în baza mandatului încredinţat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ şi Secţia pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului României de a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru «Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale»”, se precizează în comunicatul citat.

Daniel Morar – care deţine interimatul la conducerea Ministerului Public, în urma încheierii mandatelor procurorului geneal al României, Codruţă Kovesi – a declarat că „temerea tuturor procurorilor este ca ei să fie trecuţi în branşa executivă”.