Femeia cu funcție de conducere politică în Afganistan, care-i înfruntă pe talibani: „Câteodată trebuie să pun mână pe o pușcă și să merg la luptă”

Salima Mazari este una dintre cele trei femei cu funcție politică de guvernator de district din Afganistan, care activează pe frontul de luptă împotriva talibanilor.

12 aug. 2021, 10:39

Una dintre cele trei femei din Afganistan, care dețin funcția politică de guvernator de disctrict, se numește Salima Mazari. Aceasta s-a remarcat în climatul politic din Afganistan, nu numai pentru că este femeie, ci și datorită curajului ei de a lupta alături de grupările de rezistență împotriva talibanilor.

Salima Mazari nu se rezumă doar la atribuțiile politice de gestionare a provinciei, ci își asumă și responsabilități militare care implică organizarea operațiunilor de luptă.

„Dacă nu luptăm acum împotriva ideologiilor extremiste și împotriva grupurilor care vor să ne forțeze să le acceptăm, ne vom pierde șansa să-i înfrângem. Ei vor câștiga. Vor remodela societatea pe baza ideologiei lor”, declară Salima.

Mazari este reprezentanta de bază a celor 30.000 de oameni din provincia afgană. Guvernatoarea are frecvent întruniri cu comandanți militari ai forțelor de securitate afgane în scopul evaluării situației și identificarea soluțiilor pentru protejarea populației pentru care este responsabilă.

Salimei Mazari s-a născut la 1980 într-o familie de refugiați, care a fost nevoită să vină în Iran, din cauza războiului sovietic din Afganistan. După absolvirea universității din Teheran, a ocupat diferite posturi în universități și în cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație. Salima a decis apoi să revină în țara de origine pe care a trebuit să o părăsească cu zeci de ani în urmă.

„Când ești refugiat cel mai dureros lucru este lipsa sentimentului de apartenență la propria țară. Niciun loc nu este țara ta.”, a mărturisit ea.

În 2018, ea a aflat că există un post vacant pentru funcția de guvernator al districtului Charkint, „patria mea de suflet”, așa cum o descrie Mazari. Încurajată de colegi și membri ai familiei, ea a aplicat pentru post.

Femeia conducător care luptă împotriva talibanilor: „M-am temut că aș putea fi discriminată”

Datorită experienței și calificărilor sale, Mazari s-a numărat printre favoriți la concursul pentru post.

„Inițial, m-am temut că, fiind femeie, aș putea fi discriminată. În ziua în care am fost alesă, am fost numită oficial în postul de guvernator în Charkint, am fost uimită de sprijinul copleșitor din partea oamenilor”, a dezvăluit Salima.

Puține femei ies din casă fără un hijab, un burqa sau un însoțitor bărbat. Pentru Salima, rolul de guvernator al districtului nu a fost un simplu post ci a început să lupte pentru cauze ce au contat întotdeauna pentru ea.

„Ne lipsesc facilitățile de bază, cum ar fi accesul la asistență medicală. Pentru a gestiona securitatea, ar trebui să avem cel puțin șapte mașini speciale de poliție, două Humvees echipate cu armament ușor și greu. Cu toate acestea, avem mult mai puține resurse, chiar dacă le-am solicitat de la guvernul central de multe ori. Rugămințile mele nu au fost ascultate ”, a declarat Salima, potrivit The Guardian.

Salima Mazari: „Nu mi-e frică”

În urmă cu doi ani, Mazari a înființat o comisie de securitate care recrutează afgani în grupări locale ce au drept scop apărarea districtului.

„Invit oameni din toate părțile districtului la biroul meu și le cer părerea cu privire la îmbunătățirea situației din Charkint. Acest lucru a făcut ca locuitorii din Charkint să fie mai investiți și mai implicați și le redă credința în autoritatea guvernamentală ”, spune ea.

Stilul ei de conducere a fost unul eficient în contextul noilor atacuri ale talibanilor asupra țării.

„Ne-am confruntat cu atacuri ale talibanilor însă am reușit să-i ținem departe de Charkint”, spune ea, cu o mândrie evidentă. Mazari și-a așezat trupele la marginea orașului Charkint în speranța că militanții nu vor putea să treacă peste apărătorii de la graniță.

Reputația tot mai mare a lui Mazari ca o femeie puternică ce luptă cu succes împotriva cruzimii talibanilor, i-a pus viața în pericol. Ea a supraviețuit mai multor atacuri ale talibanilor. „Dar nu mi-e frică”, spune ea. „Cred în statul de drept din Afganistan.”, concluzionează ea.