Mesajul lăsat de o chinezoaică într-o casă veche din Iași. Un întreg sat a fost pus pe gânduri: „Sigur i-a plăcut, dar nu înțelegem ce a scris”

O chinezoaică a ajuns într-o casă veche din satul Oboroceni, județul Iași, și a lăsat un mesaj pe care locuitorii se chinuie să îl descifreze.

18 mai 2023, 20:52
Mesajul lăsat de o chinezoaică într-o casă veche din Iași. Un întreg sat a fost pus pe gânduri: „Sigur i-a plăcut, dar nu înțelegem ce a scris”
Mesajul lăsat de o chinezoaică într-o casă veche din Iași

O chinezoaică ajunsă în Iași a lăsat un mesaj pe care sătenii din Oboroceni se chinuie acum să-l înțeleagă. Totul s-a întâmplat într-una din cele mai vechi locuințe din județ, deținută de Elena Polac, o fostă educatoare din sat.

Casa a fost transformată de aceasta în muzeu, în 2015, iar acum sute de vizitatori pot afla cum trăiau oamenii în perioada anilor 1800 – 1900. Printre aceștia și o chinezoaică care a părut foarte încântată de ceea ce a văzut și a lăsat un mesaj scris în limba chinez. Nimeni nu l-a putut descifra pentru a putea fi tradus.

Citește și: O chinezoaică din Suzhou a fost reţinută de poliţie pentru că a purtat kimono japonez în loc de hanful chinezesc VIDEO

„În anul 2015, m-am decis să transform această casă într-un loc de vizitat. Eu am fost educatoare. Ieșisem la pensie. Trebuia să îmi ocup timpul cu ceva creativ. Am început să adun toate lucrurile rămase de la bunici și părinți. Le-am așezat și am început să le curăț. Toate erau într-o stare extrem de bună, fiind păstrate cu sfințenie de noi toți. Din această casă, toate lucrurile sunt lucrate manual de familia mea, inclusiv de mine.

Au fost mulți care au decis să vină și să vadă după ce s-a dat vestea în sat și în oraș că am deschis un ‘muzeu’. Și o chinezoaică, care nu știu cum a ajuns aici, a părut foarte încântată, a vrut să ne scrie ceva. A lăsat un mesaj în chineză. De plăcut, sigur i-a plăcut, dar nu înțelegem ce scrie acolo. Am încercat cu toții să descifrăm și să traducem. Imposibil. Însă mă face să cred că este un gând bun. Pentru asta trăiesc”, a povestit Elena Poloc, pentru bzi.ro.

Citește și: Casa lui Benone Sinulescu de la Siriu va fi transformată în muzeu. GALERIE FOTO

Doamna Elena a fost o educatoare iubită, iar acum îi aduce pe copii la muzeul ei, pentru diferite activități culturale, chiar dacă a ajuns deja la vârsta de 70 de ani.

„Încă sunt în putere și simt că trebuie să mai particip la educația copiilor din sat. An de an vin aici, la mine și vizitează muzeul, iar eu le povestesc despre cum arăta viața atunci. Știți care e bucuria? Faptul că toți stau cuminți, cu ochii mari și se uită la mine. Când au serbări, eu vin îmbrăcată în straie populare și le dau și lor, dacă e nevoie. Facem cât mai multe lucruri frumoase împreună. Nu pot exprima bucuria pe care o trăiesc. Pentru asta mi-aș dori să fiu nemuritoare”, a mai spus fosta educatoare.

Ea își dorește ca această căsuță să fie vizitată de cât mai multe persoane și să păstreze tradiția vie în continuare.