Mesajul Laurei Codruţa Kovesi către procurori după apariţia înregistrărilor compromiţătoare de la România TV

Lumeajustitiei.ro a prezentat duminică fragmente dintr-un mesaj intern al şefei DNA către procurori după ce în presă au apărut înregistrari pe care Laura Codruţa Kovesi le consideră trucate, fiind urmate de o plângere făcuta la Parchetul General şi, ulterior, retrimisă la DNA.

RomaniaTV.net
02 iul. 2017, 12:19
Mesajul Laurei Codruţa Kovesi către procurori după apariţia înregistrărilor compromiţătoare de la România TV

Codruţa Kovesi le-ar fi trimis procurorilor din DNA un e-mail în care le spunea că cel care a făcut înregistrările apărute în spaţiul public va fi numit infractor, precizând că instituţia nu ar trebui să se identifice cu acesta. Informarea transmisă magistraţilor din DNA a fost publicată de luju.ro. 

Lumeajustitiei.ro a prezentat fragmente dintr-un mail intern pe care procurorii rebeli din DNA l-ar fi ataşat plîngerii depuse de către aceştia împotriva Laurei Codruţa Kovesi:

„Catre procurori

Sunt convinsa ca ati vazut cu totii zilele acestea ca o sedinta interna de lucru a DNA a devenit subiect de dezbatere nationala si trebuie sa discutam cu totii despre aceasta situatie. Am dat si un punct de vedere institutional (…)

 

DNA: Înregistrările nu sunt autentice. Direcţia Anticorupţie şi Parchetul General deschid dosar penal

Ceea ce RTV a dat pe post este un “Fake Film”, trucaj grosolan, pentru ca anumite afirmatii n-au fost facute deloc in acea sedinta de lucru. Colegii nostri de la Serviciul tehnic au realizat o evaluare preliminara a asa zisei inregistrari si au constatat ca exista interventii pe inregistrare prin adaugarea, suprapunerea sau imbinarea unor sunete/zgomote/cuvinte. Anumite afirmatii, ca cele exemplificate in comunicat nu le-am facut si s-au constatat interventii pe inregistrare exact in acele parti ale inregistrarii. Cu toate acestea, acel trucaj postat pe siteul RTV ne ofera indicii bune pentru ancheta. 

Scandal la DNA, după înregistrările cu Kovesi privind ordinele pe care le dădea procurorilor

Din evaluarea preliminara se pare ca o parte din discutia difuzata a fost inregistrata cu ocazia unei sedinte de lucru la Sectia a doua din 31 martie 2017, la care au fost prezenti peste 20 de procurori din acea sectie. Cam ce s-a discutat la Cheile Gradistei s-a discutat si la aceasta sedinta, plus anumite dosare in lucru la sectia a doua. La sedinta au luat cuvantul mai multi procurori, iar in spatiul public au fost date pasaje care aparent contin vocea mea, pasaje in care stiu ca este vocea mea si pasaje in care aparent este vocea altui coleg.

Masuri imediat dispuse

Am comunicat public imediat dupa aparitia primei asa zise inregistrari faptul ca este un trucaj, iar a doua zi am detaliat prin comunicat de presa;

Am inregistrat dosar penal pentru infractiunea de divulgare de date nedestinate publicitatii, avand in vedere ca in acea sedinta s-a discutat despre stadiul anumitor dosare penale, despre aspecte interne ale DNA si vom verifica cine a inregistrat si cine a furnizat inregistrarea in exteriorul institutiei;

Am sesizat procurorul general cu rugamintea de a analiza posibilitatea ca SUPC sa intocmeasca dosar penal cu privire la ticluirea de probe si s-a inregistrat dosar penal si acolo;

Am sesizat si inspectia judiciara cu privire la aceasta situatie

Ce trebuie sa facem?

In primul rand trebuie sa ne facem curatenie in interior si deja la structura centrala am inceput. In ziua de 31 martie 2017 am avut mai multe sedinte in urma carora am dispus controale la cele trei sectii din structura centrala (sectia 1, sectia 2 si judiciar penala). Toti cei care nu corespund standartelor profesionale si etice trebuie au plecat sau deja vor pleca, la fel cum trebuie sa plece si cei care nu muncesc si nu solutioneaza dosare. Epoca “lasa ca fac 3 rechizitorii si e ok” a apus. In urma controalelor avem situatia clara a ceea ce a muncit fiecare si o sa vedeti ca vor fi luate masuri in consecinta. La fel si pentru procurorii de la judiciar, unde am constatat ca unii “au dormit” in sedintele de judecata si nu si-au facut treaba.

INREGISTRARILE de la care a pornit totul

 

 

Citeşte şi Victor Ponta, despre înregistrările cu Kovesi: Ies la iveală lucruri pe care unii le ştiam

Apoi trebuie sa raspunda in fata legii cel/cea care a inregistrat ilegal si a dat public inregistrarile cu sedinta de lucru interna a DNA (spun cel/cea pentru ca cercul limitat de suspecti are si “ea” si “el” dar il vom numi de acum incolo “infractor” – fara gen – pentru ca asta este). In acest moment avem conturat un cerc de suspecti si vom afla cine este vinovt de aceasta fapta. Multumesc celor care ne-ati dat informatii utile in aces sens!

De altfel, eu am dat un mai in urma cu putin timp in care spuneam unor colegi sa aiba grija cu cine si ce vorbesc. Mai ales dupa ce un mail trimis de mine a fost dat lui Serban Nicolae care l-a citit direct la TV. Si stiti ceva? Oamenii se lauda cu ce afla sau cu ce sms uri/discutii pe whats up sau telegram au cu cei din DNA. Asa incat, asa cum v-am spus, se afla cine a facut asta si se afla de ce a facut-o. Acum ramane sa raspunda penal pentru aceasta. Probabil dupa mailul meu cel/cea care furniza toate barfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte cateva zile spunandu-si ca, daca nu i s-a spus nimic probabil nu se stie. Nu! Va raspunde penal pentru furnizarea unor informatii asa cum va raspunde si pentru inregistrarea ilegala care a furnizat-o in afara DNA. Cum spuneam… lumea e mica si asa ceva se afla mereu!

(…)

Cred ca ar trebui de acum incolo sa inregistram noi sedintele de lucru, sa scriem procese verbale detaliate cu ce s-a vorbit, ce opinii au fost si ce s-a decis. Mai mult, control strict la intrarea in sedii si nimeni sa nu intre fara control. Am dispus deja un control la sediu central si o sa verificam toate persoanele care au intrat (la toate intrarile in DNA), cand au intrat si de ce, ce procuror/politist a inlesnit accesul, de ce a venit persoana in DNA, inclusiv anumit avocati pentru prezenta carora o sa solicitam documentele procedurale intocmite. Inteleg ca unii avocati vin la anumiti procurori ca la ei acasa si stau la discutii fara sa aiba audieri. Din pacate, aceeasi avocati la aceeasi procurori desi nu se fac audieri si nici nu se depun documente. Sa vedem cum vor explica anumiti colegi ca au fost vizitati de anumiti avocati/persoane fara calitate in dosare care nu au depus documente pentru clientii lor, nu au asistat la audieri si nu s-au consemnat nici un fel de informatii (daca se va justifica ca au venit sa spuna informatii procurorului).

In egala masura trebuie sa verificam si activitatea grefierilor, a politistilor, a specialistilor. Din pacate, unii au un aer de superioritate acum si spun: uite ce fac procurorii, se inregistreaza intre ei. Desigur, trebuie sa ramanem uniti dar fiecare sa fie verificat pe ceea ce are de facut.

Nimeni sa nu lipseasca de la birou sau sa intarzie fara ca seful sa stie unde este si fara cereri de concediu sau zile libere.

E momentul sa curatam DNA de cei lenesi sau de cei care nu mai vor sa munceasca, pentru ca tot greul este dus de unii si aceeasi oameni.

Opinia mea cu privire la aceasta fapta penala

In final m-am decis sa va scriu ce simt eu si ce cred eu despre aceasta fapta penala comisa de unul din DNA.

In ultimii 4 ani am format o echipa a unui nou DNA. Va reamintesc cum zaceau anumite dosare prin sertare, cum se lucrau anumite dosare…

(…)

E momentul sa fim uniti si sa aratam oamenilor ca DNA inseamna tot ceea ce era in ianuarie cand au iesit in strada sa ne sustina. Ca DNA nu este un infractor las care inregistreaza ilegal. Ca DNA sunt acei oameni care fac zilnic dosare si se implica.

Si noi sa ne facem treaba in continuare si sa iesim cu capul sus, mandrii de ceea ce facem. Nu uitati ca sunt oameni carora daca le dai o bucata de hartie si le spui sa scrie ce au facut pentru tara lor, nu u ce sa scrie. Noi, avem ce scrie. Fiecare dintre dvs a contribuit la curatirea tarii. Cu fiecare dosar si cu fiecare efort pe care l-ati facut. Sa nu lasam un infractor ca alaturi de infractori disperati investigati de noi sa ne intimideze sau sa ne timoreze. Nu va temeti pentru ca noi am fost corecti si cinstiti! Sunt multi oameni seriosi si corecti in aceasta echipa a DNA. Suntem o echipa unita. Nu veti fi singuri niciodata. Mereu voi fi aici sa va sprijin si sa va tin spatele cat pot de mult (…)

Iar la final, nu uitati ca suntem DNA!”