MESAJUL lui Ion Iliescu la 25 de ani de la primele alegeri de după Revoluţie

Fostul preşedinte Ion Iliescu a tranmis, miercuri, un mesaj la 25 de ani de la alegerile organizate în data de 20 mai 1990. Iliesuc spune,  în mesajul său, postat pe blogul personal, că România are nevoie de solidaritate, de responsabilitate și de o bună guvernare, care să promoveze interesele națiunii române, puse în acord cu interesele partenerilor noștri europeni.

20 mai 2015, 08:37
MESAJUL lui Ion Iliescu la 25 de ani de la primele alegeri de după Revoluţie

„Avem nevoie de stabilitate politică, economică și socială, de politici sociale echitabile, de consolidarea democrației, a statului și a instituțiilor sale, de creșterea capacității lor administrative. Putem fi mândri de ceea ce am realizat în acești 25 ani. Schimbările sunt mai profunde și mai fertile decât suntem dispuși să acceptăm. Sigur că între așteptări și realități sunt încă prea mari discrepanțe. Polarizarea socială este o gravă problemă, corupția, la fel. Să nu cădem însă în eroarea de a blama democrația pentru problemele cu care se confruntă încă cei mai mulți dintre români, în procesul lung și plin de sacrificii al transformărilor structurale, necesare modernizării economiei și societății. Democrația reprezintă principala garanție că aceste probleme își vor găsi rezolvări în acord cu practicile și valorile lumii civilizate. (…) Îmi exprim speranța că vom judeca și vom aprecia la adevărata sa valoare semnificația votului dat de români la 20 mai 1990”, a subliniat miercuri președintele de onoare al PSD, într-o postare pe blogul personal.

Potrivit acestuia, „împlinirea celor 25 ani de la primele alegeri libere din perioada postbelică este un bun prilej pentru un bilanț, dar și pentru a medita la viitorul democrației în România”.

CITEŞTE ŞI Zi istorică la Senat unde se marchează 25 de ani de la primele alegeri libere în România

„Am ieșit dintr-un șir de totalitarisme printr-o Revoluție, cu un profund caracter popular, care a implicat dureroase pierderi de vieți omenești. Aduc și cu acest prilej omagiul meu profund eroilor din decembrie 1989, care, prin jertfa lor, au făcut posibilă renașterea națiunii române. (…) Este meritul tuturor forțelor politice apărute după 22 decembrie 1989, și reprezentate în CPUN — care a fost și o adevărată școală a democrației, un forum de dezbateri — că am reușit să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Din acele dezbateri s-a născut construcția instituțională a României democratice, s-au pus fundamentele noii Constituții. În 20 mai 1990, prin prezența lor masivă la vot, cetățenii au spus un puternic și definitiv DA democrației, drepturilor și libertăților cetățenești”, a arătat fostul președinte.

El a subliniat că, în ciuda greutăților inerente începutului, în ciuda erorilor, a lipsei de resurse și a conflictelor din imediata noastră vecinătate, „am mers ferm pe drumul pe care ni l-am ales, prin votul dat la 20 mai 1990”.

Resping cu fermitate orice încercare de denigrare a votului din 20 mai 1990, a alegerii făcute de cetățeni. Care au decis, în deplină cunoștință de cauză, viitorul României. În urma acelor alegeri a rezultat un Parlament bicameral, cu rol de Adunare Constituantă, revenind la structura tradițională a sistemului parlamentar românesc. Am pus temelii solide regimului politic românesc. Care, cu toate problemele și slăbiciunile lui, și-a făcut și își face datoria față de națiune. Am învățat împreună, în condiții deloc ușoare, rigorile și regulile unei competiții politice deschise, transparente și echitabile, am învățat să ne respectăm adversarii, să ne prezentăm proiectele în fața alegătorilor. Revoluția Română din decembrie 1989, alegerile din 20 mai 1989, dezbaterile pentru elaborarea noii Constituții și adoptarea ei prin Referendum popular la 8 decembrie 1991 reprezintă trei momente fundamentale ale constituirii statului de drept și a democrației pluraliste în România, care au deschis calea revenirii țării noastre în marea familie europeană și euroatlantică„, a conchis Ion Iliescu.