Zi istorică la Senat unde se marchează 25 de ani de la primele alegeri libere în România

Asociația Neguvernamentală Clubul CPUN va marca, miercuri, la Parlament, 25 de ani de la primele alegeri libere, desfășurate în 20 mai 1990.

20 mai 2015, 06:38
Zi istorică la Senat unde se marchează 25 de ani de la primele alegeri libere în România

Ședința aniversară, care va marca acest eveniment, se va desfășura la sala Constantin Stere a Senatului, cu aprobarea Biroului permanent, scrie Agerpres.

Citeşte şi: 25 de ani de la prezidenţialele din 1990. Iliescu: Protestele de la Universitate nu au ajutat atunci opoziţia

„Cu 25 de ani în urmă, CPUN a redeschis ușile Parlamentului din Dealul Mitropoliei, închizându-le pe cele ale Marii Adunări Naționale.

„Parlamentul celor 100 de zile” a adoptat peste 150 de acte legislative, cel mai important fiind Decretul-Lege 92/1990 privind alegerile parlamentare și prezidențiale. În temeiul acestui decret-lege au avut loc la 20 mai 1990 primele alegeri, de la care se vor împlini curând 25 de ani.

Luând în considerare importanța Parlamentului ca instituție fundamentală a statului de drept, fiind, în fond, condiția sine qua non a democrației, am fi onorați să marcăm împreună trecerea acestui sfert de veac de la primele alegeri libere”, se arată în scrisoarea adresată de președinta Asociației Clubul CPUN, prof. Eugenia Iorga, președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Asociația Neguvernamentală Clubul CPUN a propus „ca, în Parlamentul țării, să aibă loc la 20 mai 2015 o ședință comună aniversară consacrată alegerilor din 20 mai, la care să participe alături de actualii parlamentari, membrii Adunării Constituante și membrii Asociației Neguvernamentale Clubul CPUN”.

Citeşte şi: ION ILIESCU, despre redeschidea Dosarului Mineriadei: Este treaba justiţiei să analizeze

În urmă cu 25 de ani, la 20 mai 1990 erau organizate primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după Revoluția din decembrie 1989.

Alegerile s-au desfășurat în baza Decretului-Lege 92/1990, emis de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), organism creat cu autoritate de parlament provizoriu, care a preluat prerogativele puterii provizorii în stat și în care au fost incluși reprezentanții tuturor partidelor politice apărute imediat după decembrie 1989, precum și ai organizațiilor minorităților naționale. Președintele CPUN a fost Ion Iliescu (9 februarie-20 iunie 1990).

La 14 martie 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională a adoptat Legea privind alegerea Parlamentului și a președintelui României, primele alegeri libere parlamentare și prezidențiale fiind stabilite pentru ziua de 20 mai 1990.

În primul scrutin postcomunist, pentru funcția de președinte, doar Frontul Salvării Naționale, Partidul Național Liberal și Partidul Național Țărănesc Creștin-Democrat au promovat candidați la președinție: Ion Iliescu, din partea FSN, Ion Rațiu din partea PNȚCD și Radu Câmpeanu, din partea PNL.

Primul legislativ a numărat 515 membri, dintre care 396 de deputați (387 aleși și 9 desemnați de minoritățile naționale) și 119 senatori (118 reprezentând o formațiune politică și unul, independent).