Mesajul unui elev la final de clasa a XII-a: 12 ani am fost captiv în meandrele unui sistem îmbâcsit de nereguli și mentalități învechite

Silviu Morcan, fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor, a terminat liceul, iar la BAC a avut media 9,93. "12 ani am fost captiv în meandrele unui sistem îmbâcsit de nereguli și mentalități învechite. (...) Şcoala a eșuat în formarea mea, pentru că toate meritele pentru omul care sunt azi, fără nicio modestie, mi se datorează", a scris Silviu Morcan, pe Facebook.

01 iul. 2022, 17:45
Mesajul unui elev la final de clasa a XII-a: 12 ani am fost captiv în meandrele unui sistem îmbâcsit de nereguli și mentalități învechite

Silviu Morcan a absolvit Colegiul National „Mircea cel Batran” din Constanta. La finalul celor 12 ani de şcoală, Silviu a făcut o radiografie a învăţământului românesc, un „sistem îmbâcsit de nereguli și mentalități învechite sau de uși închise”.

„Am terminat 12 ani de școală. 12 ani în care am fost captiv în meandrele unui sistem îmbâcsit de nereguli și mentalități învechite sau de uși închise… au fost și 12 ani de cunoaștere a unor persoane care mi-au influențat parcursul – am întâlnit profesori dedicați, care iubesc ceea ce fac și care au spart bariera dintre bancă și catedră, colegi care mi-au demonstrat imposibilul și care m-au inspirat, oportunități (nu multe și nu datorită școlii în sine) care m-au format ca om.

Cu sinceritate spun că nu școala m-a făcut să ajung aici, ci o mână de oameni care au crezut în mine și care mi-au insuflat valori, care au sădit în mine respectul, încrederea, curajul, perseverența, ambiția.

Citeşte şi: Două surori gemene din Botoşani au obţinut media 10 la Bac 2022: „Zilnic, aveam un program bine stabilit, pe care îl respectam cu strictețe”

Școala a fost o competiție nedreaptă pentru mulți dintre noi, o competiție care ne-a făcut să ne pierdem în noi înșine, astfel că luminița de la capătul tunelului era, de multe ori, mult prea departe.

Nu, nu mulțumesc școlii sau sistemului pentru nimic, mulțumesc doar persoanelor care au crezut în mine și pe care le-am întâlnit prin intermediul școlii. Și chiar și celor care nu au crezut în mine, dar care m-au determinat să fiu mereu mai bun și mai bun.

Eu am fost un caz fericit – am spus ce am avut de spus, am făcut ce am crezut că e mai bine și, tocmai de aceea, nu am regrete; dar, din păcate, mulți elevi se blochează în limitările pe care sistemul le impune. Doar că școala a eșuat în formarea mea, pentru că toate meritele pentru omul care sunt azi, fără nicio modestie, mi se datorează.

Citeşte şi: EDU.ro Rezultate finale Bacalaureat 2022. Note modificate după contestaţii. Cîmpeanu: Au fost peste 33.000 de note mărite şi peste 15.000 micşorate. A crescut numărul mediilor de 10

Pentru mine, școala a fost un mijloc, nicidecum un scop, dar sunt recunoscător pentru experiențele trăite din ceea ce unii ar zice „cei mai frumoși ani din viață”. Eu cred că experiența școlii m-a maturizat, m-a determinat să fiu critic, să văd esența din spatele aparenței și să nu mă blochez în micile sau marile piedici care mi-au fost puse.
The show must go on!”, a scris Silviu Morcan.