Mesajul unui olandez cu suflet neaoș de Ziua Națională a României: „Sunt trei cuvinte pe care, când le cunoști ca străin, începi să simți ce înseamnă să fii român”

Un olandez stabilit în România a vorbit despre frumusețea de a fi român. De Ziua Națională el a transmis și un mesaj și a mărturisit de ce vrea să își clădească un viitor tradițional în țara noastră.

02 dec. 2023, 21:30
Mesajul unui olandez cu suflet neaoș de Ziua Națională a României: „Sunt trei cuvinte pe care, când le cunoști ca străin, începi să simți ce înseamnă să fii român”
Mesajul unui olandez cu suflet neaoș de Ziua Națională a României: „Sunt trei cuvinte pe care, când le cunoști ca străin, începi să simți ce înseamnă să fii român”

Daniel van Soest este un antropolog olandez stabilit în România, în Cârlibaba, o comună din Suceava. S-a căsătorit aici și a ridicat o cabană, unde exersează alături de turiști limba română. De curând a cumpărat o casă veche de 200 de ani în județul Sibiu și este mândru că a ales să trăiască în România.

Citește și: Mesaj răsunător de 1 Decembrie pentru sufletele românilor risipiți prin lume. Părintele Pimen Vlad: „Abia trăiesc mulți dintre ei, în 15 ani nu au adunat nimic. În România ai tot ce îți trebuie: casă cu etaj și două mașini la poartă”

Olandezul cu suflet de român se mândrește cu alegerea făcută

De 1 Decembrie, Daniel van Soest a vrut să le trimită românilor un mesaj de „La mulți ani” în care le-a vorbit de frumusețea, de multe ori ascunsă, a limbii de care s-a îndrăgostit, relatează replica.ro.

„Pentru a învăța limba română, era nevoie de o femeie, am înțeles asta când m-am întâlnit cu soția mea. Mă consideram deja un bun vorbitor a limbii voastre – am învățat la muncă, în sat, în cârciumă cu băieții, dar atunci, pe loc, am constatat că vocabularul meu era rudimentar, nu puteam să spun nimic de valoare, nimic din ce simțeam, neputincios căutam cuvinte cu culoare. De atunci, învățarea limbii române devenea urgentă și iluminată de un farmec nou. În scurt timp, apărea și nevoia. Cât de vast este vocabularul unei limbi îți dai seama abia când te ceartă femeia ta și tu rămâi mut la atâta creativitate și bogăție de exprimare, era clar – cu limba română mai am de lucru”, spune cu umor Daniel.

Olandezul cu suflet de român consideră că învățarea unei limbi străine este o călătorie în lumea celeilalte culturi. Apreciază frumusețea cuvintelor cu tâlc, ca „gospodar”, „haiduc” sau „descurcăreț”, care îi dezvăluie tradițiile și modul de viață al românilor de pre vremuri. De aici și pleacă mesajul său de 1 Decembrie: să fim gospodari, haiduci, dar cât mai puțin „descurcăreți”. Să avem totul, fără a fi nevoie de „combinații”, „învârteli” și „șmenuri”.

„Noi avem trei nepoate în Cârlibaba, frumoase și istețe, dacă mă gândesc la viitorul lor, în primul rând sper că vor crește într-o țară în care să aibă o bază în calitatea lor, unde să meargă la școală cu siguranța că nu învață degeaba, unde cu inteligența lor și efortul propriu să poată duce la o viață decentă. Sper pentru ele o viață acasă, în România, să fie gospodine, să fie «haiduce», dar dacă se poate fără «descurcăreală». La mulți ani, România, la mulți ani, români!”, a mai transmis străinul care se simte mai mult român decât olandez.

Citește și: Fiul unui celebru lăutar a cântat ireproșabil imnul României la parada de 1 Decembrie! Cine este artistul