Mesajul unui supravietuitor al gripei spaniole: Aveti grijă. Nu vreau să vad acelasi lucru

Gripa spanioală a apărut în timpul Primul Război Mondial și a făcut între 50 și 100 de milioane de victime și este considerată una dintre cele mai letale pandemii din lume. Pandemia a ucis copii, bătrâni și persoane cu sistemul imunitar slăbit.

RomaniaTV.net
23 mart. 2020, 07:57
Mesajul unui supravietuitor al gripei spaniole: Aveti grijă. Nu vreau să vad acelasi lucru

José Ameal Peña avea patru ani în momentul în care gripa spanioală a ajuns în orașul său din nordul Spaniei. După un secol, acesta este unul dintre puținii supraviețuitori ai pandemiei care a luat viața a milioane de persoane. Spaniolul a pregătit un mesaj în contexul pandemiei de coronavirus.

Citește și: O PANDEMIE asemănătoare gripei spaniole va decima populaţia. Ar putea muri 147 de milioane de oameni

„Nu vreau să văd același lucru. A luat atât de multe vieți” , a spus spaniolul în vârstă de 105 ani.

În orașul natal al lui Ameal Pena gripa spaniolă a ucis 500 de persoane, un sfert din populația orașului de 2.000. Iar acesta privea de la fereasta sa drumul către cimitir al fiecărei victime.

În toamna anului 1918 a devenit singurul dintre cei șapte frați ai săi care a prins gripa. Acesta s-a luptat cu febră, iar un medic i-a prescris o rețetă cu vapori de eucalipt și alge marine.

Citește și:STUDIU. Câte persoane poate infecta cu coronavirus un caz asimptomatic

„Încă nu îmi dau seama cum sunt aici. Când m-am trezit abia puteam să merg. A trebuit să mă târăsc cu ajutorul mâinilor și picioarelor.

Spania a fost printre cele mai afectate țări în contextul pandemiei provocate de gripa spanioală, cu 1.720 de morți.

„El știe exact ce se întâmplă cu coronavirusul. De când a trăit toate acestea, acum îi este greu. Se teme că se va întâmpla ceva similar, chiar dacă trăim în perioade foarte diferite. ” , povesteșe fiica lui Ameal Pena.

În timp ce frica dezlănțuită de ambele pandemii este similară, progresele științifice au permis izolarea acestui virus, testarea medicamentelor antivirale și efectuarea de tratamente medicale complexe.

Peste Atlantic, un alt supraviețuitor al gripei din 1918, Joe Newman, în vârstă de 107 ani, și-a oferit perspectiva despre coronavirus.

„Sunt aceia dintre noi care spun, ei bine, și acest lucru va dispărea. Și va fi. Dar cu ce cost, cu ce cheltuieli? ”, a declarat rezidentul din Sarasota, Florida, pentru NBC News.

Acesta a îndemnat oamenii să se sprijine reciproc 

 „Trebuie să fii cârma mea. Trebuie să fiu al tău. A fost așa prin fiecare criză pe care am avut-o. Și atunci descoperim, când ne uităm înapoi, asta ne-a ajutat să trecem prin asta.”