Mesajul vehement transmis de un important oficial moldovean: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”

Lilian Carp, președintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din parlamentul de la Chișinău, a transmis un mesaj vehement, cu privire la obligați operatorilor economici din Transnistria de a plăti taxe către bugetul de stat de la Chișinău.

12 ian. 2024, 13:22
Mesajul vehement transmis de un important oficial moldovean: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”
Mesajul vehement transmis de un importat oficial moldovean: „A venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”

Decizia de anul trecut privind modificarea codului vamal al Republicii Moldova, care impune agenților economici din Transnistria să contribuie la bugetul de stat de la Chișinău, reprezintă un semnal clar că momentul reunificării Republicii Moldova a sosit, a afirmat Lilian Carp, președintele Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din parlamentul de la Chișinău.

Citește și: Victor Ciutacu, atac devastator la adresa Maiei Sandu. Cum au ajuns reziştii din România să ocupe posturi-cheie în structurile Republicii Moldova

Carp a subliniat necesitatea ca toți agenții economici, indiferent unde își desfășoară activitatea – în Găgăuzia, Chișinău sau regiunea transnistreană – să opereze într-un mediu de afaceri egalitar, comentând astfel noile amendamente care au stârnit nemulțumirea autorităților de la Tiraspol.

„Haideţi să înţelegem ce a stat la baza acestei decizii. Pe parcursul acestor 30 de ani (de la obţinerea independenţei R. Moldova – n. red.) am tot cedat în ceea ce priveşte regiunea transnistreană sau UTA (Unitatea Teritorială Autonomă) Găgăuzia. Astfel, noi avem o discriminare în raport cu agenţii economici care activează în Moldova. Toţi agenţii economici trebuie să fie puşi în condiţii egale”, a declarat Lilian Carp, joi seară, într-o emisiune la o televiziune din R. Moldova, conform Agerpres.

„Este clar că încă avem mult de lucru, dar aceasta este o decizie prin care dăm câteva mesaje. Primul este că aceştia (agenţii economici – n. red.) activează pe teritoriul Republicii Moldova, iar în al doilea rând legea este lege pentru toţi. În condiţiile date transmitem un semnal că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova”, a afirmat Lilian Carp.

Lilian Carp, deputat în cadrul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), afirmă că, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, Transnistria și-a pierdut capacitatea de a impune condiții sau de a șantaja guvernul moldovean, inclusiv prin blocarea accesului pentru fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate în afara traseului Tiraspol-Camenca. În eventualitatea unei astfel de situații, Carp asigură că autoritățile au elaborat un plan B.

„Riscurile ca ei să dicteze anumite lucruri nu sunt. Nu au de ales: sau încep procesul de integrare şi înţeleg că fac parte din Republica Moldova şi se termină jocul de-a separatismul, sau va trebui să discutăm. Există şi un plan B în condiţiile în care ar încerca să facă anumite lucruri, de exemplu să şantajeze agricultorii de la Dubăsari. Luăm în calcul şi compensarea pierderilor pe care aceştia le pot avea”, a mai spus liderul parlamentar moldovean.

Pe 1 ianuarie, a intrat în vigoare noul cod vamal al Republicii Moldova, care obligă agenţii economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deşi companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulţumirea așa-ziselor autorităţil de la Tiraspol, care acuză guvernul moldovean că împovărează fiscal companiile transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări pe 10 ianuarie că, în ciudapresiunilor Transnistriei, Republica Moldova nu va renunţa la aceste modificări ale codului vamal.

Citește și: Republica Moldova a exportat în 2023 vinuri de peste 111 milioane de dolari