Mesajul vicepreşedintelui SUA despre anarhia de la Washington. „Violenţele şi distrugerile de la Capitoliu trebuie să se oprească acum”

Vicepreşedintele american Mike Pence i-a îndemnat pe oamenii implicaţi în violenţe de la Capitoliul din Washington să respecte legea şi să părăsească imediat clădirea instituţiei.

06 ian. 2021, 22:52
Mesajul vicepreşedintelui SUA despre anarhia de la Washington. „Violenţele şi distrugerile de la Capitoliu trebuie să se oprească acum”

Mesajul vicepreşedintelui SUA despre anarhia de la Washington. Mike Pence a cerut ca violenţele de la Capitoliu să se oprească.

„Violenţele şi distrugerile care au loc la Capitoliu Statelor Unite trebuie să oprească şi trebuie oprite acum. Oricine este implicat trebuie să respecte forţele de ordine şi să părăsească imediat clădirea”, a scris vicepreşedintele Mike Pence pe Twitter.

The violence and destruction taking place at the US Capitol Must Stop and it Must Stop Now. Anyone involved must respect Law Enforcement officers and immediately leave the building.

„Acest atac asupra Capitoliul nostru nu va fi tolerat şi cei implicaţi vor fi puşi sub acuzare”, a mai precizat Pence pe Twitter.

Mike Pence a insistat că nu poate modifica rezultatul alegerilor prezidenţiale, în pofida presiunilor făcute de Donald Trump. Vicepreşedintele american prezida plenul Congresului, miercuri, când protestatarii au intrat în clădire.

La rândul său, preşedintele Donald Trump şi-a îndemnat susţinătorii să nu recurgă la violenţe.

„Cer tuturor susţinătorilor aflaţi la Capitoliul SUA să fie paşnici. Fără violenţă! Ţineţi minte, noi suntem partidul legii şi ordinii – respectaţi legea şi bărbaţii şi femeile în uniformă. Vă mulţumesc”, a scris Donald Trump, pe Twitter.

E haos la Washington, unde protestatarii pro-Trump au trecut mai multe baricade şi au luat cu asalt Capitoliul şi au pătruns în clădirea unde Congresul SUA își desfășoară lucrările.

Şi fostul director al Serviciilor Naţionale de Informaţii, Richard Grenell, a cerut poliţiei să aresteze imediat pe oricine participă la violenţele de la clădirea Capitoliului, numind astfel de acte „neamericane”. „Oricine participă la violenţe trebuie arestat. Este inacceptabil. Şi neamerican”, a scris el pe Twitter, potrivit postului CNN, citat de Agerpres.

Gaze lacrimogene au fost folosite miercuri în rotonda Capitoliului din Washington, după ce mai mulţi susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în clădire. Aleşii au primit ordin să-şi pună măşti de gaz.

„Poliţia ne-a cerut să ne punem măşti de gaz pentru că s-au folosit gaze lacrimogene în rotondă”, a scris reprezentantul democrat Jim Himes.

„Ne-au spus să ne culcăm la pământ şi să ne punem măştile de gaz”, a adăugat colegul său Dan Kildee.

Primarul din Washington DC a declarat stare de asediu de la ora locală 18.00. Mai mulţi poliţişti care păzeau clădirea Capitoliului nu au putut să oprească valul de protestatari.

Mass-media din SUA a relatat că în clădirea Capitoliului au fost folosite gaze lacrimogene şi s-au tras focuri de armă. CNN transmite că o femeie a fost împuşcată în piept.

Citeşte şi: Stare de asediu la Washington, mii de susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului. Poliția intervine în forță VIDEO