PROGNOZA METEO! Temperaturi neobişnuit de calde în România! Cod portocaliu în mai multe regiuni

Vremea se schimbă în România, astfel valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod normal în această perioadă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări pe arii restrânse şi preciipitaţii mixte slabe sub 1700 metri, dar şi ninsori la peste 1700 metri! Vântul va sufla slab şi moderat în sectorul nord-vestic, temperorar în sectorul vestic în nordul Carpaţilor Orientali, iar în vestul Carpaţiilor Meridionali şi Occidentali vântul va sufla cu rafele ce vor depăşi 50-60 de kilometri pe oră.

RomaniaTV.net
10 ian. 2020, 10:50
PROGNOZA METEO! Temperaturi neobişnuit de calde în România! Cod portocaliu în mai multe regiuni

Temperaturile au marcat o creştere accentuată în ultimul timp, cerul a fost variabil, temporar noroc în nordul şi centurl Carpaţilor Orientali. Vântul a suflat slab şi moderat în sectorul nord-vestic, cu intensificări de vânt care au atins 50-65 de kilometri pe oră. Stratul de zăpadă a scăzut cu 1-2 centimetri, iar în unele locuri chiar cu 3-5 centimetri.

COD PORTOCALIU ÎN MAI MULTE REGIUNI

Atât în masivul Bucegi, cât şi al masivului Făgăraş există risc însemnat de avalanşă. În Bucegi, în zonele adăpostite se regăsesc depozite de zăpadă, care depăşesc 1-1,5 metri. Stratul de zăpadă e alcătuit în partea superioară din particule fine, consitituite de obicei în plăci de vânt, iar în interior regăsim fațete plane și cristale cupă, cu rezistență scăzută. În timp ce, în masivul Făgăraş, stratul de zăpadă este instabilt, se pot declanşa avalanşe medii pe versanţii înclinaţi, iar în zonele adăpostite există un volum însemnat de zăpadă, care depăseşte 40-60 de centimetri.  În locurile adăpostite, depozitele de zăpadă măsoară pe alocuri peste 2-3 metri.

COD GALBEN DE AVALANŞĂ 

În munţii Parâng-Şureanu există un risc de avalanşe de mici dimeniuni. Stratul de zăpadă este consilidat şi relativ stabilizat, în unele zone stratul de zăpadă atinge 50 de centimetri. Iar în munţii Ţarcu-Gordeanu supraîncărcările mari pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici. Stratul de zăpadă este compact şi atine în unele locuri 10-15 centimetri.