Meteorologii anunță secetă în agricultură. Nivelul apei în sol pe regiuni

Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 centimetri în cultura grâului de toamnă se va încadra până pe 5 aprilie în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă) în Dobrogea, Moldova şi Crişana, local în centrul, sudul, estul şi sud-estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, estul, nord-estul, sud-estul şi izolat sudul Munteniei, precum şi în sudul Olteniei, potrivit prognozei agrometeorologice publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

RomaniaTV.net
31 mart. 2019, 11:27
Meteorologii anunță secetă în agricultură. Nivelul apei în sol pe regiuni

Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei şi Banatului, nord-vestul, local în vestul, nordul, centrul şi sudul Munteniei.

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole, se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile vegetative vor evolua uşor mai lent. În general, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

Conform ANM, orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire (40-100%) şi alungirea tulpinii (10-60%), iar culturile tardive vor înregistra apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-16 frunze), alungirea tulpinii (10-60%), precum şi izolat apariţia inflorescenţelor
(10-25%).

În majoritatea plantaţiilor, speciile timpurii de sâmburoase vor înregistra fazele de înmugurire, dezmugurire şi înflorire, iar la seminţoase (măr) se va semnala umflarea mugurilor de rod.

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua fazele de „plâns” şi înmugurire.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamentele fitosanitare) se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

În acest context, recomandările de specialitate vizează urgentarea arăturilor în vederea efectuării însămânţărilor din prima urgenţă, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK) şi efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fitosanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole.

Meteorologii precizează că în perioada 30 martie – 5 aprilie va predomina o vreme în general normală la începutul acestui interval, după care se va produce o încălzire treptată în evoluţia regimului termic, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0 şi 13 grade în prima parte a perioadei, apropiată de mediile climatologice, şi 6 – 16 grade în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8 şi 22 grade la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -8 şi 10 grade pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 7 şi 15 grade în cea mai mare parte a teritoriului, favorabile pregătirii patului germinativ în vederea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (ovăz, orzoaică, mazăre, borceag), precum şi la sfecla de zahăr. Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură.