Meteorologii anunţă caniculă şi ploi pentru sfârşitul săptămânii. VEZI PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Vremea continuă să fie caniculară, cu disconfort termic accentuat, însă ploile şi vijeliile vor pune stăpânire treptat pe teritoriul ţării noastre.

14 aug. 2013, 14:17
Meteorologii anunţă caniculă şi ploi pentru sfârşitul săptămânii. VEZI PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Se răcoreşte aerul joi în majoritatea regiunilor, chiar şi acolo unde se mai arată soarele, care, de altfel, e zgârcit la vedere la munte, în centru, în nord-est şi în sud-vest unde ploile se anunţă furioase, cu vânt şi descărcări electrice şi cantităţi de apă de peste 30, dacă nu chiar 35 de litri pe metru pătrat. În rest, ziua se anunţă frumoasă, dar neplăcută din cauza umezelii mari din atmosferă în combinaţie cu temperaturile de până la 34-36 de grade. Mai răcoare va fi în nordul Moldovei, unde maxima s-ar putea să nu treacă de 20 de grade.

În Capitală însă, nu scăpăm de arşiţă joi. Maxima atinge 32-34 de grade, dar avem şanse mari ca aerul să devină respirabil pe înserat, când sunt anunţate ploi de vară.

Vineri, norii mai groşi acoperă temporar zonele de munte, cu precădere Carpaţii Occidentali şi Meridionali, dar nu lipsesc nici din Oltenia, zone în care local vor fi averse însoţite de fulgere şi tunete. Vor fi condiţii pentru căderi de grindină, dar şi ploi ce lasă în urmă chiar şi mai mult de 25 l/mp. În celelalte regiuni avem parte de soare, dar şi de ceva nori, însă ploile, fulgerele şi tunetele sunt mai puţine. Vorbim despre apariţia lor pe arii restrânse în Transilvania şi doar izolat în celelalte regiuni. Vântul suflă mai tare în est şi în sud-est, dar şi în timpul ploilor în celelalte regiuni. Maximele termice nu mai ajung la valori caniculare, meteorologii prognozează de la 23 grade în nordul Moldovei până la 33 grade în Bărăgan.

În Capitală, vremea e aproape normală sub aspect termic. Până după-amiaza în termometre se adună cel mult 30, 31 grade. Norii se înmulţesc trecător pe cer, dar de această dată şansele să plouă sunt puţine.

Pentru sâmbătă meteorologii prognozează vreme caldă în cea mai mare parte a ţării, chiar călduroasă după-amiaza în vest şi în sud, cu maxime ce pleacă de la 24 grade în estul Transilvaniei şi ajung la 33 grade în Lunca Dunării. Vremea va fi frumoasă ca aspect, cu cerul mai mult senin şi doar pe la munte se arată ceva nori  însă doar izolat după-amiaza este posibil să cadă ploi slabe de vară.

Pentru bucureşteni ziua de sâmbătă vine cu mult soare, norii aproape că lipsesc, iar vântul adie uşor. Până după-amiaza vremea devine călduroasă, cu maxime de 31, 32 grade.

Duminică temperaturile cresc din nou în toate regiunile şi vremea devine călduroasă în cea mai mare parte a ţării. Soarele domină în continuare peisajul meteo şi doar izolat pe la munte cad câteva ploi de scurtă durată. În prima zi a săptămânii viitoare vremea rămâne călduroasă, izolat chiar caniculară în zonele de câmpie, aşadar aşteptăm din nou valori de 35 grade sau uşor mai mari, dar de marţi vremea se mai răcoreşte începând cu vestul şi nordul ţării. Temporar însă ploile asociate cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului revin, îndeosebi în nord, în centru şi în est, dar şi la munte.

Ploile anunţate de meteorologi pentru joi la munte nu sunt deloc potrivite pentru planuri de drumeţii. În plus, nu este vorba de doar doi-trei stropi, ci de adevărate torente, chiar şi grindină, de descărcări electrice şi vânt deloc agreabil. Cu alte cuvinte, vremea la munte nu este frumoasă, dar măcar aici e rost de ceva răcoare.

Marea are şi ea porţia ei de ploaie. Aici însă e loc de soare peste zi şi abia pe seară sunt şanse ceva mai mari să cadă câţiva stropi. Briza mării este destul de hotărâtă, dar e o veste bună dacă ne gândim că în aerul amiezii se adună până la 33 de grade Celsius. În plus, nici apa mării nu e un loc prea bun să ne mai răcorim.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o informare meteorologică de caniculă, disconfort termic şi instabilitate atmosferică, valabilă între 14 august, ora 10:00 şi 16 august, ora 06:00.

Vezi şi PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI