Meteorologii anunţă ploi serioase, cu tunete, fulgere şi vânt puternic. Vezi prognoza pe trei zile

Meteorologii anunţă că vremea capătă joi aspecte extreme. Ploile vor aduce cantităţi uriaşe de apă, fulgeră şi tună şi vântul are aspect de vijelie. Vineri vremea se mai îndereaptă, iar sâmbătă soarele îşi face simţită prezenţa în mare parte din ţară.

RomaniaTV.net
22 mai 2013, 14:29
Meteorologii anunţă ploi serioase, cu tunete, fulgere şi vânt puternic. Vezi prognoza pe trei zile

Ziua de joi este una în care şansele de soare sunt mici – mici, indiferent în ce parte a ţării locuim. Instabilitatea atmosferică este la ea acasă şi asta înseamnă averse ce lasă peste 25 de litri de apă pe metru pătrat la nivel local, cu deosebire prin zonele montane şi în sud-vestul, centrul şi nord-estul teritoriului. Asta nu înseamnă însă că în celelalte regiuni va fi soare şi frumos, în toată ţara vor fi furtuni, în Dobrogea şi zonele de munte vântul va sufla cu putere, dar scurte rafale cu aspect de viejlie vor fi şi în timpul ploilor. Iar temperaturile zilei la amiază pornesc de la 16…18 grade în vestul şi nordul ţării si ating aproximativ 31 de grade în Bărăgan şi Dobrogea continentală.

Şi în Capitală joi vor fi ploi serioase, cu tunete, fulgere şi vânt puternic, dar cele câteva raze de soare care se mai arată din când în când ajută mercurul din termometre să se ridice spre 27 de grade la prânz, cu 5 mai puţine ca miercuri. Fie şi cu preţul ploilor, care de altfel mai spală praful adunat în zilele toride de până acum, vremea se mai răcoreşte puţin şi în Bucureşti.

Citeşte şi: COD GALBEN de FURTUNĂ şi GRINDINĂ în Muntenia şi Moldova

Vineri vremea se mai îndreaptă, ploile sunt tot mai puţine, dar încă prezente ziua la nivel local în nord, centru şi în zonele montane şi pe spaţii restrânse în rest, iar noaptea în regiunile vestice. Vântul nu se domoleşte, suflă mai alert îndeosebi în partea de sud şi de sud-est a ţării, dar şi la munte, iar maximele zilei pornesc de la 14…15 grade în nord-vest şi ating 26 de grade în sudul şi sud-estul extrem al ţării.

În Capitală se iveşte soarele peste zi, dar şi norii sunt încă prezenţi, însă e puţin probabil să mai lase vreun strop de ploaie. Vântul însă rămâne mai agitat şi pe parcursul zilei de vineri. Prin urmare, la amiază vom avea în termometre aproximativ 25 de grade, adică exact atâtea câte ar trebui să fie la sfârşit de mai.

Sâmbătă ne încălzim în mare parte din ţară, dar cei care se vor bucura cu adevărat de vreme caldă în această zi vor fi locuitorii din partea de sud şi sud-est a teritoriului, unde peste zi soaele este mai generos şi doar izolat mai sunt câteva averse. Dar în vest, nord-vest şi centru, precum şi în zonele montane, norii acoperă soarele adesea, iar ploile cu fulgere, tunete şi rafale de vânt cad pe arii extinse. Prin urmare, temperaturile amiezii vor fi de 18 grade în Dealurile Vestice, însă vor atinge 28 de grade mult mai plăcute în sud-est.

Locuitorii Capitalei îşi pot face planuri pentru plimbări în parcuri sau de gratar şi iarbă verde sâmbătă, căci vremea se mai încălzeşte, soarele predomină şi nu se anunţă niciun strop de ploaie. Vântul nu mai dă nici el semne de agitaţie, aşa că la prânz termometrele vor indica 27…28 de grade la umbră.

Duminică încălzirea vremii continuă şi temperaturile zilei se vor încadra între 20…21 de grade în nord-vestul ţării şi 29…30 în sud-est. Dar în jumătatea vestică a ţării instabilitatea atmosferică va fi accentuată, nu vor lipsi aversele, descărcările electrice şi rafalele de vânt. În restul ţăriii însă, adică în jumătatea sa de răsărit, soarele predomină şi abia spre seară şi noaptea se mai adună nori ce lasă pe alocuri câteva ploi cu fulgere şi scurte răbufniri ale vântului. Şi de luni, temperaturile mai scad, revin la normalul perioadei, iar probabilitatea pentru furtuni cu fulgere şi vânt tot luni este mai mare.