Meteorologii anunţă vreme extremă în România. Zonele din ţară în care temperaturile ajung la la -20°C

O masă de aer polar din nord-estul Europei aduce schimbări radicale în vremea din România, cu temperaturi care vor scădea până la -20°C și ninsori abundente în mai multe regiuni ale țării.

08 ian. 2024, 08:34
Meteorologii anunţă vreme extremă în România. Zonele din ţară în care temperaturile ajung la la -20°C
Meteorologii anunţă vreme extremă în România. Zonele din ţară în care temperaturile ajung la la -20°C

Meteorologii anunţă vreme extremă în România. Începând de luni, 8 ianuarie, temperaturile vor scădea drastic în urma intrării unei mase de aer polar. Minimele vor atinge izolat -20°C, iar ninsorile vor acoperi mare parte din țară. În sud și sud-est, vor fi și precipitații mixte și ploi, cu posibile ploi înghețate. Meteoradar avertizează asupra riscului de polei în urma precipitațiilor și temperaturilor negative, ceea ce poate duce la condiții de drum alunecoase pe întreg teritoriul țării.

Citeşte şi: Ger, ninsori și viscol în jumătate de țară. ANM a emis COD GALBEN. Când începe să ningă la București Harta ANM

Marți, temperaturile maxime vor rămâne sub 0°C în majoritatea regiunilor, iar în nord se vor apropia de -10°C. Ninsori sunt prognozate în sud, iar temperaturile minime vor fi negative pe întreg teritoriul, ajungând până la -15°C în nord și chiar -20°C în zonele de munte în noaptea de luni spre marți.

Meteorologii au emis o informare meteorologică valabilă până la 9 ianuarie, ora 10:00. Se prognozează extinderea precipitațiilor în toate regiunile, predominant ninsori în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei. Există și avertisment pentru intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol în anumite zone.

Citeşte şi: Imagini feerice la Bâlea Lac. A nins ca-n poveşti la munte GALERIE FOTO

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți în trafic, să evite deplasările pe drumuri dacă nu este necesar, și să se pregătească pentru temperaturile extrem de scăzute. Este important să se monitorizeze informațiile meteorologice actualizate și să se respecte avertismentele emise de autorități.

Prognoza meteo luni 8 ianuarie 2024

Vremea va fi predominant închisă și se va răci accentuat în toată țara, astfel încât va deveni geroasă noaptea în mare parte a Moldovei și în depresiunile din estul Transilvaniei. Va ninge la munte și în Moldova, iar în județele din nordul acesteia se va depune strat mai consistent de zăpadă, local de peste 10-15 cm. În Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea local vor fi precipitații mixte ziua și ninsori noaptea, iar în Banat, Crișana și Maramureș, pe arii restrânse va ninge slab. Izolat se vor acumula cantități de 15-20 l/mp. Vor fi depuneri de polei, cu precădere la începutul intervalului, în est și în vest. Vântul va continua să prezinte intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu rafale în general de 55-70 km/h, viscolind temporar ninsoarea, reducând vizibilitatea și amplificând senzația de frig. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 şi -6 grade Celsius în nordul extrem al Moldovei și 6-7 grade în zona deluroasă a Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -15 și -2 grade Celsius. La Bucureşti, vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Trecător vor fi precipitații slabe mixte, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 3-4 grade Celsius, iar cea minimă între -4 şi -3 grade Celsius.

Prognoza specială pentru Bucureşti (08.01. 2012 ora 9:00 – 09.01.2024 ora 10:00): Vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Trecător va ninge slab, iar vântul va sufla în general moderat.
Temperatura maximă va fi în jur de 2 grade Celsius, iar cea minimă între -6 la -4 grade Celsius.