Meteorologii sunt în alertă. Un nor de praf alb a cuprins zona de nord-est a României. De unde vine acesta și ce impact are asupra mediului

În ultimele două zile, un nor de praf alb a cuprins Iaşul, dar şi zona de nord-est a României. Meteorologii susțin că o parte din acesta provine și din zonele de conflict din Ucraina.

25 aug. 2022, 14:20

Norul de praf alb conține doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina, susține conf. dr. Lucian Sfîcă.

Citește și Şefa meteorologilor din Ungaria, demisă de Viktor Orban din cauza alertelor de vreme severă. Prognoza greşită a dus la anularea unui foc de artificii la Budapesta

Meteo Moldova a publicat în mediul online, informații legate de norul de praf alb care a cuprins Iaşul, dar şi mai multe localități din nord-estul țării. Potrivit precizărilor meteorologilor, aerul din localitățile afectate de acest fenomen neanunțat este poluat și cu fum provenit de la bombardamentele invaziei rusești în Ucraina.

„Imaginea satelitară MODIS Terra din cursul acestei dimineți ne arată că transportul de praf continuă în regiunea noastră. Mai mult, condițiile de circulație atmosferică vor face ca acest fenomen să persiste, cu alternanțe, și în zilele următoare, dar cel mai probabil cu o intensitate diminuată față de cea înregistrată ieri”, a menționat conf. dr. Lucian Sfîcă.

Vestea bună anunţată de meteorologi asupra norului de praf alb este că acesta s-a redus semnificativ în timpul nopții.

„Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. Așa cum am spus de ieri, în mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm. De altfel, pe imaginile satelitare detaliate se poate vedea cum la est de norul enorm de praf discutat mai sus există transport de fum din surse de incendiu punctuale de la sol”, se adaugă în comunicat.

În fiecare an, ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România, adus de curenții din Nordul Africii. De această dată, specialiștii ieșeni susțin că o parte din norul de aer poluat provine și din zonele de conflict din Ucraina.

„Unul din punctele acestea este situat chiar în zona centralei nucleare de la Zaporojie, mult discutată în ultimul timp. Un alt incendiu major se manifesta în zona Donețk, iar un altul se găsește la mijlocul distanței dintre cele două. Pe imagine se poate vedea totuși că panașul de fum al acestor incendii se disipă la o distanță de câțiva zeci de km de sursă, fiind orientat de circulația atmosferică, spre vest. Spre deosebire de aceste surse punctuale, transportul de praf este unul cu extindere mult mai mare, ceea ce indică originea lui naturală”, se menționează în comunicatul menționat anterior.

Citește și De ce nu e bine să ţinem geamul deschis când e caniculă. Avertismentul specialiştilor