Metoda genială să reduci factura la căldură. Se economisesc bani frumoşi cu o investiţie minimă

Toate facturile cresc de la 1 ianuarie, dar cele de la căldură vor fi cele mai costisitoare dat fiind anotimpul rece. Vă prezentăm câteva trucuri pentru a mai economisi ceva bani şi pentru plata altor facturi.

03 ian. 2022, 11:26
Metoda genială să reduci factura la căldură. Se economisesc bani frumoşi cu o investiţie minimă

Factura la căldură va fi şi mai mare din luna ianuarie. În ceea ce priveşte gazul natural utilizat drept combustibil pentru motor, acciza va creşte la 14,08 lei/GJ, de la 13,59 lei, la electricitate utilizată în scop comercial noile accize aplicabile de anul viitor vor fi de 2,71 lei//MWh faţă de 2,61 lei în prezent, iar la electricitate utilizată în scop necomercial de 5,42 lei/MWh, faţă de 5,23 lei/MWh.

De asemenea, scumpiri vor fi şi pentru electricitatea consumată în regim de serviciu universal, adică pentru cei aproximativ 3,7 milioane de consumatori care nu au încheiat încă un contract pe piaţa liberă. Potrivit deciziilor ANRE, tarifele cresc cu 50-90%, în funcţie de furnizor. Vestea bună este că utilizatorii nu vor plăti efectiv aceste preţuri în perioada iernii, întrucât facturile sunt plafonate şi compensate din bugetul de stat până la 31 martie 2022. Vestea proastă este însă că aceste tarife sunt valabile până la mijlocul anului viitor şi nu există deocamdată vreo decizie privind eventuala prelungire a măsurilor de sprijin.

Centrala termică trebuie să funcţioneze la parametri optimi pentru a nu consuma mai mult gaz şi pentru un randament sporit în calorifere. Obligativitatea reviziei tehnice o dată la doi ani a redus accidentele, dar specialiştii recomandă ca revzia să fie făcută anual. În teorie, la fiecare doi ani, înainte să vină sezonul rece și să începi să dai drumul la căldură de la centrala termică, ar fi bine să faci o revizie la echipamente, să contactezi un profesionist.

Dar iată că un grup de oameni de știință a vrut să exploateze acest fenomen natural și să ajute la economisirea energiei prin acest proces, relatează Euronews.

Ferestrele sunt una dintre părțile cel mai puțin eficiente din punct de vedere energetic ale caselor. De altfel, în SUA și numai, consumul de energie în ceea ce privește ferestrele reprezintă aproximativ 4 %din consumul de energie, potrivit datelor de la Departamentul de Energie al SUA.

Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!

O echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU Singapore) a inventat un material care ar putea rezolva această problemă.
Echipa a dezvoltat un material special care, atunci când este aplicat pe o fereastră de sticlă, se poate adapta, încălzind sau răcind încăperile.

Cum scazi factura la căldură cu sticla auto-adaptativă

Acoperirea ferestrelor funcționează prin exploatarea spectrurilor de lumină responsabile de încălzire și răcire. În timpul verii, materialul creat de aceștia suprimă căldura solară (lumina apropiată de infraroșu) și în același timp stimulează răcirea. În timpul iernii, materialul face exact opusul, suprimând pierderile de căldură și încălzind astfel încăperea.

Materialul de acoperire creat de specialiștii din Singapore nu conține componente electrice și este compus din straturi de compozit, nanoparticule de dioxid de vanadiu, poli(metacrilat de metil) (PMMA) și un strat cu emisivitate scăzută.

Echipa de cercetare a efectuat teste de laborator folosind o cameră cu infraroșu pentru a vedea rezultatele în acțiune.

Experimentul a arătat că sticla a permis emiterea unei cantități controlate de căldură, în diferite condiții, dovedind că stratul de acoperire reacționează la schimbarea modelelor meteorologice. „În timp ce inovațiile care se concentrează pe răcirea radiativă au fost folosite pe pereți și acoperișuri, această funcție este nedorită în timpul iernii. Echipa noastră a demonstrat pentru prima dată că sticla poate răspunde favorabil la ambele lungimi de undă, ceea ce înseamnă că se poate auto-ajusta în mod continuu pentru a reacționa la o temperatură în schimbare, în toate anotimpurile” spune dr. Long Yi de la Școala de Știință și Inginerie a Materialelor (MSE), cercetătorul principal al studiului.

Categoria de români care ar putea primi două facturi la energie, pe luna decembrie. ANRE a făcut anunțul

Pentru a testa materialul cât mai bine, cercetătorii au efectuat teste în șapte zone climatice diferite din întreaga lume. Ei au descoperit că sticla a arătat capabilități de economisire a energiei, atât în ​​climatul cald și rece, dar și în diferite anotimpuri. De fapt, aceasta a avut o performanță globală de economisire a energiei de până la 9,5% – ceea ce echivalează cu 330.000 kWh pe an. Aceasta este energia estimată necesară pentru alimentarea anuală a zeci de gospodării din Singapore.