Metodă ingenioasă dar ilegală de a scădea factura pentru căldură

Mulți ieșeni apelează la o metodă ilegală și foarte simplă pentru a plăti mult mai puțin la căldură.

RomaniaTV.net
15 ian. 2020, 09:02
Metodă ingenioasă dar ilegală de a scădea factura pentru căldură

Locatarii blocurilor din Iași apelează la tot felul de metode pentru a-și reduce cheltuielile, una fiind păcălirea repartitoarelor de căldură, pentru a înregistra un consum mult mai mic de energie termică. Metoda este una ingenioasă și foarte ușor de pus în practică.

Pe site-urile de profil și pe Facebook au apărut tot mai multe anunțuri de vânzare de sigilii și holograme pentru resigilarea repartitoarelor. 

Cum funcționează înșelătoria?


Repartitorul de cost este montat pe calorifer și măsoară diferența dintre temperatura acestuia și cea ambientală, calculând astfel câtă energie termică se consumă în cameră. Prin scoaterea acestuia de pe calorifer, evident ca diferența este mai mică, dar există o problemă, anume faptul că se rupe sigiliul și holograma de siguranță, care diferă în funcție de firma producătoare. Aici intervin mici întreprinzători, care oferă spre vânzare aceste sigilii și holograme, la prețul de 100, respectiv 30 de lei. Înainte de inspecțiile periodice, se montează la loc repartitorul și se aplică sigiliul nou și holograma, astfel încât să pară că aparatul nu a fost atins.

Aceste practici duc la conflicte în blocurile unde sunt folosite, existând diferențe uriașe de plată între apartamente identice.