Metode avatajoase de încălzire a locuinței. Află ce se potrivește în cazul tău

Gerul și ninsorile au pus stăpânire pe România, iar în aceste condiții români își fac planuri și calcule cum este mai avantajos să-și încălzească locuința. Alegerea metodelor de încălzire poate avea un impact major asupra veniturilor familiei.

27 nov. 2023, 10:40
Metode avatajoase de încălzire a locuinței. Află ce se potrivește în cazul tău

O bună izolare este cheia pentru a păstra căldura în interiorul locuinței. Va bloca intrarea aerului rece, dar și ieșirea aerului cald. De asemenea, înainte de sezonul rece este bine să verificați ferestrele și ușile pentru identificarea și reparareaeventualor fisuri. Totodată, în sesonul rece draperiile și perdelele nu ar trebui să lipescă de la geamuri. Pe lângă rolul estetic, sunt și o barieră eficientă împotriva pierderilor de căldură prin ferestre.

Metode avatajoase de încălzire a locuinței

Una dintre cele mai comune și eficiente metode de încălzire a locuințelor este utilizarea centralelor termice. Fie că stau la casă, ori la bloc, tot mai mulți români folosesc centralele termice datorită eficienței ridicate și costurilor relativ scăzute ale gazului natural. Plus, nu mai depinde de vecinii din bloc pentru a face cald în apartament. Este o metodă este rapidă de încălzire pe bază de gaze și oferă control precis al temperaturii.

Citește și: Bani GRATIS de la stat pentru încălzire! Cine sunt românii care pot beneficia de acest ajutor financiar pentru o iarnă călduroasă

Pentru cei care apreciază o sursă de încălzire ecologică, centralele termice pe lemn sau peleți reprezintă o opțiune mai atractivă, scrie playtech.ro.

Centralele termice electrice folosesc energie electrică pentru a genera căldură și sunt potrivite pentru zonele în care accesul la alte surse de combustibil poate fi limitat. Acest tip de centrală poate implica costuri mai ridicate în cazul în care în zonă prețul electricității este ridicat.

Citește și: Guvernul a prelungit valabilitatea voucherelor de energie. Până când pot fi folosite

De asemenea, centralele termice pe ulei sunt o alternativă de încălzire în sezonul rece. Acestea funcționează prin arderea uleiului și necesită un rezervor dedicat pentru stocarea uleiului. Deși pot oferi o sursă stabilă de căldură, costurile asociate achiziționării și întreținerii a rezervorului de ulei pot fi considerabile.

 

Încălzirea prin pardoseală a locuinței

Sistemele de încălzire prin pardoseală au devenit din ce în ce mai populare, oferind o distribuție uniformă a căldurii în întreaga locuință. Acestea pot fi integrate cu diverse surse de căldură, inclusiv centrale pe gaz, lemn sau electrice. Avantajele includ eficiența energetică sporită și absența radiatoarelor care ocupă spațiu, dar costurile inițiale pot fi mai ridicate.