Metode naturale pentru dizolvarea şi eliminarea pietrelor la rinichi

Calculii renali sunt acele formațiuni dure care se formează la nivelul rinichilor. Iau naștere când echilibrul dintre mineralele și sărurile din urină se modifică. Calculii renali de dimensiuni mici pot fi eliminați fără intervenție chirurgicală, cu ajutorul remediilor naturiste.

10 iul. 2017, 08:32
Metode naturale pentru dizolvarea şi eliminarea pietrelor la rinichi

Cei mai mulți calculi renali sunt formați din calciu și apar din cauza modificării concentrației acestui mineral în urină. Factorii genetici pot fi o cauză, dar și lipsa hidratării corespunzătoare, tulburări hormonale, boli inflamatorii inestinale șamd. Uneori, pietrele la rinichi de dimensiuni foarte mici, sub 5 mm, se elimină pe cale naturală, fără a provoca durere. Doctorii recomandă în aceste cazuri consumul de lichide, adică minimum 10 căni cu apă plată, zilnic. Pentru dizolvarea și eliminarea calculilor renali, fitoterapeuții te sfătuiesc să încerci o serie de plante care au efect diuretic: merișorul, cozile de cireșe, mătasea de porumb, frunzele de mesteacăn.  

Bine de știut! Dacă pietrele renale sunt mari, nu se recomandă consumul de plante cu efect diuretic, existând riscul ca acești calculi să pornească pe căile urinare provocând o colică renală (criză de rinichi), infecții sau chiar hidronefroză – blocajul rinichilor.  

Truc CPF 

Există metode pentru a preveni formarea de calculi renali prin depunerea de acid uric, substanță din urină care conţine azot şi rezultă în urma degradării metabolice a proteinelor. Dacă acesta se regăsește în sânge în exces, se va acumula sub formă de microcristale de urat și va cauza litiaza renală, adică pietrele la rinichi. Folosește o infuzie de turiță mare. Pui o lingură de plantă la o cană de apă clocotită. Lași la infuzat 10-15 minute. Bei 2-3 căni pe zi. Cura o ții minimum 2 luni.

Știai că…

…pietrele la rinichi se formează cel mai des între 20 și 40 de ani, bărbații fiind de trei ori mai afectați decât femeile?

Frunzele de mesteacăn, efect diuretic

Frunzele de mesteacăn au efect diuretic, ajutând organismul să elimine o mare cantitate de lichide din țesuturi. Urinatul des, datorită remediilor pe bază de mesteacăn, nu va duce la iritații la nivelul rinichilor, ci din contră: va ajuta la dizolvarea pietrelor și va preveni retenția de apă, mai ales la nivelul picioarelor. De asemenea, se va produce și eliminarea substanțelor nocive din corp (uree, azotați, cloruri și acid uric). Frunzele de mesteacăm luptă și contra microbilor și bacteriilor (Escherichia coli şi stafilococul auriu), prevenind infecțiile. Faci o infuzie din 2-3 linguri de frunze de mesteacăn la o cană de apă clocotită. Lași să se infuzeze 10-15 minute, apoi strecori. Pui un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, în timpul răcirii, pentru neutralizare. Consumi ceaiul după 6 ore. Bei infuzia respectivă într-o singură zi, în 3 reprize.

Mătasea de porumb, împotriva colicilor renale

Nu e necesar să o cumperi de la magazinele naturiste, îți poți face provizii în perioada când apare porumbul. Speli mătasea acestuia și o pui la uscat, apoi o depozitezi în borcane sau pungi de hârtie închise la culoare. Faci o infuzie din 2 lingurițe de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Lași la infuzat 10-15 minute și strecori. Bei 2 căni pe zi astfel: prima cană de infuzie o bei dimineața, înainte de masă, iar cea de-a doua, pe parcursul zilei.

Merișorul, bun în caz infecție 

Frunzele de merișor (coacăz de munte) sunt recomandate de specialiști pentru că ajută în procesul diurezei și acționează și ca dezincfectant al rinichilor. Luptă împotriva inflamațiilor produse la nivelul căilor uro-renale. Faci o infuzie din 2 lingurițe de frunze de plantă la o cană de apă clocotită. Lași la infuzat 10-15 minute și strecori. Bei 1-2 căni pe zi, fără zahăr. Fitoterapeuții spun că e bine ca la acest remediu să adaugi un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, pentru neutralizarea lichidului.

Atenție! Acest leac este interzis bolnavilor cu insuficiență renală gravă!

Cozile de cireșe elimină nisipul 

Dacă te confrunți cu o colică renală, sau ai nisip ori pietre micuțe la rinichi, poți încerca un remediu pe bază de cozi de cireșe. Procedezi astfel: faci un decoct din 3 linguri de cozi de cireșe la 500 ml de apă clocotită. Lași să fiarbă la foc încet, 10 minute, apoi lași deoparte circa 25 de minute și strecori. Bei acest decoct pe durata întregii zile.

Berea previne formarea pietrelor la rinichi