Noi analize medicale GRATIS pentru români. Cine va benefica de ajutor de la stat

1 din 10 români trăiește cu boală cronică de rinichi, însă, din cauza simptomelor care se manifestă târziu, afecțiunea este depistată abia în stadii avansate, atrag atenția medicii. Anual, peste 37.000 de persoane ajung în spital din această cauză.
Filip Stan
16 mart. 2024, 12:29
Noi analize medicale GRATIS pentru români. Cine va benefica de ajutor de la stat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anul acesta pe 14 martie, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Ministerul Sănătăţii readuc în atenţia românilor setul gratuit de analize pentru diagnosticarea din timp a bolii, astfel încât pacienţii să aibă acces echitabil la tratamente şi îngrijiri optime.

”Boala cronică de rinichi (BCR) nu se manifestă prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare pe scară largă a prevalenţei şi incidenţei afecţiunii. BCR prezintă o patologie complexă şi este favorizată de bolile cardiovasculare, hipertensiune şi diabet zaharat, frecvente în rândul românilor. Boala cronică de rinichi poate fi însă ţinută sub control dacă se acţionează din timp. De anul trecut, de la 1 iulie, acest lucru este posibil şi în România – orice persoană adultă poate benefi-cia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de bază de servicii medicale”, a declarat Alexandru Rafila.

”Azi am vrut să ofer un exemplu în acest sens, prin recoltarea celor două analize în vedere evaluării stării de sănătate a rinichilor mei, pentru că eu cred cu tărie că putem preveni această boală, iar acolo unde este deja instalată suntem pregătiţi să oferim servicii medicale de calitate“, a mai spus Rafila.

La nivel mondial, Boala Cronică de Rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces, iar specialiştii estimează că, dacă nu este abordată din timp, va deveni a 5-a cauză a mortalităţii, până în 2040. În prezent, în România, doar 10% dintre persoanele care suferă de BCR sunt diagnosticate în stadii incipiente.

Citește și: Alertă medicală! România este prima în Europa la numărul cazurilor de rujeolă

”Patologia bolii cronice de rinichi este silenţioasă în stadiile sale incipiente. Diagnosticarea corectă şi timpurie este esenţială pentru ca pacienţii să nu ajungă să fie dependenţi de dializă sau de trans-plantul de rinichi. Dacă ştim din timp cu ce ne confruntăm, putem preveni complicaţiile şi întârzia evoluţia bolii. Facem un apel către persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensi-une, alte afecţiuni cardiovasculare, să meargă la medicul de familie pentru a-şi evalua sănătatea rinichilor, prin intermediul a două analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulară şi raportul albumină-creatinină urinară. “, a explicat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

”Măsurile adoptate în 2023, de Ministerul Sănătăţii, pun în prim-plan medicul de familie. Acesta, alături de medicii din alte specialităţi, poate acţiona decisiv în depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi. Pe baza biletului de trimitere, laboratoarele efectuează gratuit testele pentru măsurarea ratei de filtrare glomerulară estimată şi raportul albumină-creatinină urinară”, precizează comunicatul.

”Cu cât acţionăm mai din timp, cu atât creştem şansele ca vieţile pacienţilor noştri să nu fie afectate. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să crească şi nivelul de conştientizare, atât în rân-dul medicilor, cât şi al pacienţilor. Boala cronică de rinichi este, în prezent, o afecţiune subdiagnosti-cată, nu doar în România, ci la nivel global. Deteriorarea funcţiei renale fără nicio intervenţie de pre-venţie sau tratament duce, inevitabil, şi la creşterea numărului de spitalizări. În stadiile avansate, pacienţii ajung să aibă nevoie de multiple internări anuale. Prin introducerea analizelor gratuite pentru boala cronică de rinichi în pachetul de bază de servicii medicale ne putem ajuta efectiv pacienţii să prevină efectele devastatoare ale acestei afecţiuni şi ne îndemnăm colegii să recomande persoanelor pe care le au în grijă să îşi evalueze gratuit starea de sănătate a rinichilor” a fost mesajul la unison transmis de Dr. Dina Mergeani, Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, respectiv Dr. Daciana Toma şi Răzvan Miftode, vicepreşedinţi.

Citește și: Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, face anunţul momentului. „România, de data asta, construieşte spitale!”

Noile progrese terapeutice înregistrate în tratamentul Bolii Cronice de Rinichi oferă o speranţă reală pentru tot mai mulţi pacienţi. La nivel mondial, campania Zilei Mondiale a Rinichiului pentru anul 2024 se desfăşoară sub sloganul: „Sănătatea rinichilor pentru toţi – Promovarea accesului echitabil la îngrijire şi a unei practici medicamentoase optime!“.

Această temă a fost preluată şi de către comunitatea ştiinţifică din România, care, prin vocea Prof. Univ.Dr. Gabriel Mircescu, Prof. Univ.Dr. Liliana Tuţă şi a Prof. Univ.Dr. Gener Ismail, subliniază importanţa accesului echitabil pentru întreaga populaţie la servicii de evaluare a stării de sănătate a rinichilor, precum şi la inter-venţii de diagnostic precoce şi tratamente adecvate pentru fiecare stadiu de boală, inclusiv cele incipiente, în faza predializă:

“În ultimii doi ani, în România, s-au făcut progrese importante pentru îmbunătăţirea managementului bolii cronice de rinichi, prin decontarea celor două analize recoman-date unui diagnostic corect, prin introducerea unor pachete de servicii la nivel de spitalizare de zi care să asigure tratamentul optim al pacienţilor, dar şi prin creşterea nivelului de conştientizare al bolii. Un alt pas ce trebuie făcut este ca această patologie să fie tratată conform recomandărilor in-ternaţionale, acela al accesului la tratament pentru pacienţii în stadii incipiente, pe care sperăm să îl vedem concretizat cât mai curând!”.

Campania naţională de informare şi conştientizare, lansată în anul 2023 de Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Naţională de Medicina Familiei(SNMF) şi Ministerul Sănătăţii, sub sloganul “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”, subliniază importanţa înţelegerii riscurilor şi a diagnosticării problemelor renale încă din stadiile incipiente.

Gradul de incidenţă este crescut în rândul persoanelor vârstnice, al celor care suferă de hipertensiune arteri-ală, boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau au antecedente familiale de boli renale. Pentru aceste categorii se impune controlul anual, în vederea depistării timpurii a Bolii Cronice de Rinichi.

Citește și: Cum obţii cardul european de sănătate în 2024. Cât timp este valabil şi ce documente sunt necesare

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum reușește Igor Cuciuc să treacă peste moartea fiicei sale! Cântărețul și soția lui și-au găsit un refugiu: ”Ne liniștește”
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Marele Helmuth Duckadam, confesiune uluitoare înainte să moară: „Nu-mi ajung banii nici să-mi iau măcar 50 la sută din medicamente”
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul venit acum despre alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Doliu uriaș! A murit Helmut Duckadam. „Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai gustos pui cu sos de ciuperci după rețeta lui Chef Janni Alexandridis de la Meniu de vedetă. Secretul pentru o consistență cremoasă
Spynews
În ce investește Oana Zara banii. Actrița care a interpretat-o pe Dana Pescaru în serialul Lia - Soția soțului meu, dezvăluiri sincere
Evz.ro
Se schimbă modul de atribuire a locurilor de parcare. Hotărârea a intrat în vigoare
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
kanald.ro
BREAKING NEWS | Helmut Duckadam a murit la 65 de ani!
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
stirilekanald.ro
Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam
substantial.ro
Vicepreședinta Filipinelor, Sara Duterte, vizată de o plângere pentru destituire din cauza acuzațiilor de corupție
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991