Metrorex cumpără carduri contactless pentru noul sistem de acces la metrou. Se va intra din nou şi cu cardurile RATB

Companiile Paragon Identification și Cubit France Technologies, ambele din Franța, vor livra Metrorex aproape 150 milioane de carduri contactless şi cartele magnetice destinate noului sistem de acces la metrou prin ușile batante care ar trebui montate de UTI Grup în acest an, valoarea contractului ridicându-se la peste 36 milioane de lei, fără TVA.

12 ian. 2017, 11:40
Metrorex cumpără carduri contactless pentru noul sistem de acces la metrou. Se va intra din nou şi cu cardurile RATB

Paragon Identification va încasa 32,8 milioane de lei, fără TVA, din furnizarea de carduri contactless, iar diferența va reveni Cubit France Technologies pentru livrarea cartelelor magnetice.

Cu o durată de patru ani, contractul va fi finanțat din subvenție de la bugetul de stat și din veniturile proprii ale transportatorului.

Cartelele magnetice de două călătorii vor reprezenta mai mult de jumătate din cantitate, la care se adaugă cartele magnetice de 10 călătorii – 18,7 milioane de bucăți, carduri contactless – 49 milioane de bucăți și carduri contactless reîncărcabile – 1,8 milioane de bucăți, informează profit.ro. 

PREMIERĂ la Metrorex: Călătorii vor putea intra fără cartele la metrou

„Metrorex are în vedere modernizarea sistemului de taxare printr-o procedură separată. În acest caz avem în vedere achiziționarea unor porți de acces care să aibă încorporate validatoare moderne ce au posibilitatea de acceptare atât a cartelelor magnetice, a cardurilor contactless ce vor fi emise de Metrorex, a cardurilor Mifare compatibile cu cardurile emise de RATB, cât și a cardurilor bancare contactless (tip Paywave, Paypass sau similare), astfel încât se vor achiziționa carduri contactless (reîncârcabile și de unică folosință), înainte de punerea în funcțiune a sistemului de taxare modernizat, atât pentru teste, cât și pentru emiterea de titluri de transport pentru publicul călător. Cardurile contactelss se vor utiliza în cadrul sistemului de taxare pentru Metrorex, RATB și posibil alți operatori de transport, iar acestea trebuie să fie total compatibile cu sistemul de taxare modernizat”, se arăta în caietul de sarcini al licitației.

Metrorex a anunţat că Banca Comercială Română (BCR) va instala terminale contactless în fiecare din cele 51 de stații de metrou din București, potrivit unui comunicat de presă. Tehnologia va permite oricărui posesor de card contactless, indiferent dacă este emis sub sigla Visa sau Mastercard să intre la metrou prin plata direct din cont al contravalorii unei călătorii, fără să mai cumpere o cartelă.

Până la sfârşitul anului trecut ar fi trebuit instalate 164 de echipamente la nivelul porților de acces, în funcție de numărul de intrări în fiecare stație și de volumele de trafic înregistrate de Metrorex, Bucureștiul fiind a doua capitală europeană, după Londra, care introduce un astfel de sistem la metrou, se arată într-un comunicat de presă remis în decembrie 2016. 

Tehnologia contactless permite plata fără a mai introduce cardul într-un POS și, în cazul plăților de valori mici, fără a mai introduce nici PIN-ul cardului, ceea ce face plățile mult mai rapide.

Metrorex a mai utilizat un astfel de sistem în parteneriat cu BRD Societe Generale, începând cu 2010. Terminalele BRD, care acceptau doar carduri Mastercard, au fost în cele din urmă retrase.

„Acest sistem în regim contactless cu carduri Mastercard/VISA face parte dintr-un proiect mai amplu al BCR în ceea ce privește infrastructura de transport public. Banca noastră are deja în implementare plata titlurilor de călătorie cu metroul la casieriile Metrorex, prin intermediul cardurilor Mastercard/VISA, și asigură, totodată, și plata cartelelor de metrou la terminalele automate”, a declarat Ciprian Nicolae, Country Manager Global Payments, în cadrul parteneriatului BCR-Global Payments.

Citeşte şi Acces LIMITAT la metrou din cauza aglomeraţiei, miercuri. Cum vor intra călătorii pe peron