Metrorex va organiza o licitaţie pentru închirierea spaţiilor din staţiile de metrou. Contractul cu firma sindicatelor expiră în toamnă

Metrorex, compania de stat care administrează metroul bucureştean, a anunţat marţi că va organiza o licitaţie pentru închirierea spaţiilor din staţiile de metrou, având în vedere că prezentul contract cu firma sindicatelor, Sindomet Servcom SRL, va expira pe 26 septembrie.

RomaniaTV.net
31 iul. 2018, 10:46
Metrorex va organiza o licitaţie pentru închirierea spaţiilor din staţiile de metrou. Contractul cu firma sindicatelor expiră în toamnă

Aproximativ o sută de sindicalişti Metrorex pichetează, marţi, sediul Ministerului Transporturilor, nemulţumiţi de ”politica de management” şi lipsa investiţiilor. Sindicaliştii reclamă ”probleme din ce în ce mai mari” care pun în pericol siguranţa pasagerilor.

Metrorex a anunţat că principala problemă ridicată de fiecare dată de reprezentanţii sindicatului este prelungirea contractului pentru închirierea spaţiilor din staţiile de metrou.

”Adunarea Generală a Acţionarilor a solicitat Consiliului de Administraţie şi conducerii executive a Metrorex organizarea unei licitaţii pentru închirierea spaţiilor, conform procedurilor legale la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat contractul (26 septembrie 2018)”, precizează reprezentanţii Metrorex, într-un comunicat.

Sindomet Servcom SRL are în administrare toate spaţiile comerciale din staţiile de metrou, cu excepţia restaurantului McDonald’s din staţia Piaţa Unirii2.

Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a demarat marţi, la ora 9.00, un pichet de protest în parcarea Ministerului Transporturilor faţă de politica de management a ministrului Lucian Şova şi de către directorul general Dumitru Şodolescu la nivelul Metrorex.

”Subiectele pentru care reprezenanţii USLM au fost chemaţi la discuţii au fost legate de eficientizarea activităţii societăţii, îndeplinarea obiectivelor, reglementarea relaţiilor de muncă ori de serviciu dintre cele două părţi, promovarea drepturilor şi intereselor comune ale membrilor săi, îmbunătăţirea serviciilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Principala problemă ridicată de fiecare dată de reprezentanţii sindicatului este însă, prelungirea contractului dintre Sindomet şi Metrorex pentru închirierea spaţiilor din staţiile de metrou”, a informat Metrorex, într-un comunicat.

Contractul încheiat în 2003 pentru cinci ani, şi prelungit apoi de încă două ori, expiră în această toamnă. Comercianţii şi sindicatul au insistat să fie prelungit în continuare cu acordul părţilor.

Veniturile şi cheltuielile obţinute din activitatea contractului s-au repartizat din 2003 până în 2017, în cote de 25% pentru Metrorex şi 75% pentru Sindomet, iar începând cu 26 septembrie 2017, procentele de repartizare sunt 36% pentru Metrorex şi 64% pentru Sindomet Servcom.

”Metrorex are obligaţia să îşi optimizeze veniturile, inclusiv pe cele obţinute din închirierea spaţiilor comerciale. Aşa încât Metrorex a notificat Sindomet că acest contract va înceta de drept în septembrie 2018. În continuare, Metrorex va respecta procedurile legale pentru închirierea spaţiilor comerciale existente în staţiile de metrou”, adaugă conducerea companiei de stat.

Reprezentanţii Metrorex spun că, în cadrul pichetului, s-au lansat informaţii ce decredibilizează societatea de transport, legate de siguranţa circulaţiei trenurilor şi a siguranţei călătorilor, iar conducerea Metrorex afirmă că societatea respectă cerinţele privind siguranţa circulaţiei şi securitatea transportului, conform reglementărilor şi normelor emise de autorităţile din domeniu.