Metroul din Bucureşti a împlinit 33 de ani

Metroul din Capitală aniversează luni 33 de ani de la punerea în funcţiune a primului tronson, Semănătoarea - Timpuri Noi. În prezent, reţeaua este structurată pe patru magistrale cu o lungime totală de 69,25 de kilometri cale dublă, 51 de staţii şi patru depouri.

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 10:55
Metroul din Bucureşti a împlinit 33 de ani

Deşi acoperă doar 3,7 la sută din lungimea întregii reţele de transport public a Capitalei, metroul preia, în medie, între 20 şi 25 la sută din volumul total de călători care utilizează mijloacele de transport în comun, potrivit ECONOMICA.NET.

Oraşul Bucureşti a fost printre primele 60 de oraşe ale lumii care au introdus transportul subteran. Istoria metroului românesc începe cu 33 de ani în urmă, atunci când din Depoul Ciurel primul tren de metrou parcurgea tronsonul Semănătoarea – Timpuri Noi al primei linii, M1.

Au fost construite şi date în exploatare, rând pe rând, tronsoanele: Timpuri Noi – Republica, Eroilor – Preciziei (fostă Industriilor), Petrache Poenaru (fostă Semănătoarea) – Crângaşi, Piaţa Unirii 2 – Berceni (fostă Depoul I.M.G.B.), Piaţa Unirii 2 – Pipera, Crângaşi – Gara de Nord 1, Gara de Nord 1 – Dristor 2, Republica – Pantelimon, Gara de Nord 2 – 1 Mai, Nicolae Grigorescu 2 – Anghel Saligny (fostă Linia de Centură) şi recent 1 Mai – Parc Bazilescu.

În prezent, circulaţia cu metroul se desfăşoară pe o reţea de patru linii magistrale, însumând aproape 70 de km cale dublă şi 51 de staţii, distanta medie între două staţii este de 1.5 km, iar lungimea unei staţii este de 135 – 175 m.

Linia de metrou 1 : Pantelimon – Eroilor – Dristor 2

Linia de metrou 2 : Berceni – Pipera

Linia de metrou 3 : Anghel Saligny – Eroilor – Preciziei

Linia de metrou 4 : Gara de Nord 2 – Parc Bazilescu

Linia 4 de metrou, într-un orizont apropiat, va fi extinsă cu încă două staţii: Laminorului şi Lac Străuleşti, iar în viitorul cu tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.

Urmează Linia 5 de Metrou ( Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon, Linia 6 de Metrou), legătura reţelei de metrou a Municipiului Bucureşti cu Aeroportul Henri Coandă Otopeni pe traseul Gara de Nord – 1 Mai – Aeroportul Henri Coandă Otopeni, şi Linia 7 de Metrou (Bragadiru – Rahova – Piaţa Unirii – Moşilor – Obor – Colentina – Voluntari).

Sistem Automat de Taxare cu cartela magnetică a fost introdus în 1995, modernizat în 2000. Din 2006 este realizată cu RATB o platforma funcţionala care permite utilizarea unor titluri de transport comune, aceasta fiind prima etapa a integrării tarifare Metrorex – RATB.