Mexicul se sufocă. S-a declanşat starea de urgenţă, situaţia este gravă

Autorităţile din Mexic au declarat marţi stare de urgenţă privind situaţia gravă a mediului din zona metropolitană a Ciudad de Mexico după ce fumul rezultat de la incendiile de vegetaţie din apropierea capitalei a condus la creşterea nivelului de poluare până la valori potenţial dăunătoare sănătăţii umane, relatează Reuters.

15 mai 2019, 08:48
Mexicul se sufocă. S-a declanşat starea de urgenţă, situaţia este gravă

Autorităţile din domeniul mediului au recomandat populaţiei din Ciudad de Mexico, unul dintre cele mai populate megalopolisuri, să evite activităţile în aer liber şi să rămână în interior, cu ferestrele şi uşile închise, iar persoanele sensibile, precum vârstnicii şi cele bolnave, au fost sfătuite să nu iasă din casă.

Comisia de Mediu din Ciudad de Mexico a fost nevoită să acţioneze după ce vizibilitatea din oraş a început să scadă săptămâna trecută din cauza cenuşii şi a fumului prezente în aer.

Vremea secetoasă a jucat un rol important în declanşarea mai multor incendii în jurul metropolei, iar autorităţile fac eforturi să le controleze.

Citeşte şi Pericol major lângă Craiova! Nori uriaşi de cenuşă din cauza poluării de la termocentrală

Concentraţia de particule fine din atmosferă, cunoscute sub denumirea PM2,5, a ajuns la 158 micrograme pe metru cub de aer, valoare consemnată la staţia de măsurare din Nezahualcoyotl.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o limită zilnică de 25 de micrograme pe metru cub. Mediile anuale care depăşesc această valoare sunt asociate cu o creştere pe termen lung a riscului de deces prematur.

Cea mai poluată capitală din lume este New Delhi, cu o concentraţie medie anuală de particule fine de 113,5.

Autoritatea de mediu a solicitat de asemenea locuitorilor şi persoanelor juridice să contribuie la reducerea emisiilor nocive prin adoptarea unor măsuri precum utilizarea mai rară a autovehiculelor.