Mexicul va lua contramăsuri dacă SUA impun taxa vamală unilaterală pentru zid

Ministrul de Externe, Luis Videgaray, a anunţat că guvernanţii mexicani ar putea să impună propriile taxe vamale pentru o serie de produse care vin din acele statele americane dependente de exporturile din Mexic, ca răspuns la promisiunea preşedintelui Trump de a impună o taxă vamală unilaterală pentru toate produsele exportate de mexicani, tocmai pentru a finanţa ridicarea zidului antiimigraţie, transmite BBC.

25 feb. 2017, 12:13
Mexicul va lua contramăsuri dacă SUA impun taxa vamală unilaterală pentru zid

„Mexic crede într-o piaţă de liber-schimb, dar va trebui să răspundă dacă americanii încearcă să finanţeze zidul prin impunerea unei taxe pe importurile mexicane. Nu putem să rămânem cu mâinile încrucişate. Mexic trebuie să înfrunte această realitate, care nu mai este o retorică ameninţătoare”, a declarat Videgaray.

De asemenea, ministrul mexican a identificat mai multe state americane care sunt dependente să exporte bunuri peste graniţa sudică, precum Iowa, Texas şi Wisconsin. Anterior, Donald Trump a promis că va începe în curând ridicare zidului antiimigraţie, adică mult mai devreme decât era programat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Donald Trump promite că va reduce costurile pentru ridicare zidului la graniţa cu Mexic

Administraţia SUA a precizat că va începe să accepte de luna viitoare planuri de construcţii pentru zidul de la graniţa cu Mexic. De asemenea, agenţia de protecţie a frontierelor a susţinut că va cere companiilor, începând cu 6 martie, să depună planuri şi să prezinte prototipuri pentru structura zidului.

Preşedintele Donald Trump a promis că-i va obliga pe mexicani să plătească ridicarea zidului antiimigraţie, care ar putea să coste până la 21,5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor făcute de Departamentul pentru Securitate Internă.