Mișa: La 30 septembrie, 157.798 angajatori nu au plătit contribuţii sociale pentru 2.076.097 angajaţi

Un număr de 157.798 de angajatori nu plătiseră contribuțiile sociale pentru 2.076.097 de angajați, la 30 septembrie 2017, iar acest lucru justifică necesitatea realizării transferului de contribuții de la angajator la angajat, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, într-o conferință de presă.

08 nov. 2017, 17:22
Mișa: La 30 septembrie, 157.798 angajatori nu au plătit contribuţii sociale pentru 2.076.097 angajaţi

„Vreau să vă prezint câteva cifre care justifică necesitatea realizării transferului de contribuții și necesitatea implementării acestei măsuri. Vreau să vă spun că la data de 30.09.2017 există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor. Și acum am să vă menționez și numărul angajaților aferent acestor companii. Este vorba de 2.076.097 de angajați. Deci vă dați seama că este o pondere foarte mare și un număr foarte mare a celor care până acum evitau plata contribuțiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat”, a explicat Ionuț Mișa.

Ministrul Finanțelor a subliniat că măsura este completată de introducerea sancțiunii pentru evaziune fiscală și realizarea unui dosar penal dacă angajatorul va face stopaj la sursă și nu va vira la bugetul de stat contribuțiile reținute angajatului.

În plus, el a ținut să precizeze că această măsură de trecere a contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului va însemna și o pensie mai mare pentru viitor.

„Vreau să menționez un lucru important, spun eu, pentru că am văzut o dezbatere foarte intensă în ultima perioadă pe aceste măsuri, pe mai multe măsuri. S-a prezentat în special măsura transferului ca fiind o măsură nocivă. De aceea am decis să prezint și celelalte măsuri, pentru ca toți cetățenii români să înțeleagă care sunt motivațiile reale și având în vedere că văd în spațiul media că există foarte multe încurajări de ieși în stradă la proteste. Vreau să îi rog pe români, înainte de a ieși la proteste — este dreptul lor să o facă ori de câte ori consideră că este necesar — să citească această ordonanță, să încerce să înțeleagă ce le-am spus și să gândească singuri, pentru că eu am încredere în români, am încredere în România — eu sunt român, îmi iubesc țara și am încredere în ea — și să înțeleagă dacă nu cumva…. să-și pună întrebarea dacă ies în stradă pentru interesul propriu sau pentru interesul unor companii, pentru interesul unor companii care până astăzi, prin diverse mijloace, au evitat plata impozitelor și taxelor în România”, a afirmat Mișa.

Citeşte şi Ionuţ Mişa: Multinaţionalele vor trebui să plătească impozite şi taxe în România la fel ca în celelalte ţări