MI5 a interceptat foarte multe convorbiri telefonice pentru a descoperi eventuale conexiuni teroriste

Serviciul britanic de securitate internă, faimosul MI5, a colectat în secret un mare volum de date privitoare la convorbirile telefonice din Marea Britanie în căutarea conexiunilor teroriste.

05 nov. 2015, 12:21
MI5 a interceptat foarte multe convorbiri telefonice pentru a descoperi eventuale conexiuni teroriste

Programul s-a desfășurat timp de 10 ani conform unei legi descrise drept ‘vagi’ de către David Anderson, expert independent britanic specializat în analiza legislației antiteroriste. ‘(Programul) nu a fost ilegal în sensul în care să se plaseze în afara legii, doar că legea era atât de amplă și informația atât redusă încât nimeni nu a știut că se desfășura acest program’, a spus Anderson. Potrivit BBC, foarte puține persoane din interiorul MI5 au avut cunoștință despre această practică.

Informațiile au fost dezvăluite în contextul în care ministrul de interne britanic Theresa May a prezentat un proiect de lege referitor la activitățile de supraveghere online efectuate de autorități. Potrivit proiectului, activitatea online a oricărei persoane în Marea Britanie ar trebui să fie stocată timp de un an de furnizorii de servicii de internet.

Citeşte şi Poliţia britanică a confiscat laptopul unui jurnalist de la BBC în baza legii împotriva terorismului

Theresa May le-a declarat parlamentarilor britanici că măsurile propuse sunt necesare pentru combaterea criminalității și a terorismului.

Ea s-a referit și la Legea telecomunicațiilor adoptată în 1984, act normativ conform căruia guverne britanice succesive le-au permis serviciilor de securitate să aibă acces la date de la companiile de telecomunicații.

Noile propuneri prevăd că ofițerii de poliție și din domeniul intelligence vor putea vedea numele site-urilor accesate de oameni, fără a avea nevoie în acest sens de un mandat. Totuși, un panel de judecători va avea puterea de a bloca operațiunile de spionaj autorizate de ministrul de interne britanic.

În plus, o nouă infracțiune — obținerea conștientă a datelor privind comunicațiile, de la un operator de telecomunicații, fără autorizare legală — este pasibilă de o pedeapsă cu închisoare până la 2 ani.


loading...